De Grote Pluk van 14 tot 21 oktober

Oogstfeesten in Zuid-Hageland

Regionaal Landschap Zuid-Hageland organiseert, samen met de fruittelers en met steun van de provincie Vlaams-Brabant, van 14 tot 21 oktober ‘De Grote Pluk-Oogstfeesten in Zuid-Hageland’. ‘De Grote Pluk’ is een week lang activiteiten rond het thema fruit.

Regionaal Landschap Zuid-Hageland gaat van zondag 14 tot zondag 21 oktober op een feestelijke manier fruit belichten. Ze zet de Zuid-Hagelandse hoogstam- en laagstamfruittraditie een week lang in de kijker tijdens ‘De Grote Pluk’.

‘Boomgaarden zijn stapstenen voor dieren en planten en een leefgebied voor tal van koesterburen, zoals steenuilen en eikelmuizen. Bovendien helpen ze ons in onze strijd tegen de klimaatverandering. Ze halen CO2 uit de lucht en zorgen voor schaduwrijke plaatsen tijdens periodes van grote hitte”, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. ‘We kunnen het belang van boomgaarden dus niet onderschatten. We zijn blij dat het Regionaal Landschap, een belangrijke partner in het provinciaal natuurbeleid, het belang  van boomgaarden en streekeigen fruit onder de aandacht brengt met De Grote Pluk’


Weekactiviteiten

Een ganse week lang kan men in Zuid-Hageland deelnemen aan allerhande activiteiten. Pers je eigen appelen tot sap. Proef de diversiteit aan Hagelandse appel - en peerrassen. Leer meer over het verwerken van fruit. Ontdek met je kinderen hoe je van fruit verzorgingsproducten kan maken. Laat een gids je door een hoogstamboomgaard leiden. Bak je eigen Tiense tattepoemen (appelflappen), of maak een tocht langs authentieke bakovens.

Familiedag

De week wordt op zondag 21 oktober afgesloten met een familiedag in het domein van de Heerlijckyt van Elsmeren in Geetbets . Met ook hier heel wat op het programma: lezingen, deskundig advies voor de tuin, proeverijen, doe-activiteiten voor jong en minder jong, een oogst-van-hier-markt.

‘We werken al enkele jaren in verschillende projecten intensief samen met fruittelers in de regio rond wilde bijen en bestuiving, biodiversiteit en natuurlijke plaagbestrijding. Bovendien hebben we de afgelopen 10 jaar meer dan 100 boomgaarden aangeplant. Deze inspanningen kennen een feestelijke apotheose tijdens ‘De Grote Pluk’, zegt Femke Herbots van Regionaal Landschap Zuid-Hageland.
 

Tie Roefs

Gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid, Provincie Vlaams Brabant

Bart Vandermaesen

Dienst Leefmilieu, Provincie Vlaams Brabant

Femke Herbots

Regionaal Landschap Zuid-Hageland

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be