De F3-fietser in beeld. FietsTelweek van start
De provincie Vlaams-Brabant vroeg de fietsers op de fietssnelweg Leuven-Brussel (F3) om een vragenlijst in te vullen. 412 fietsers namen deel aan het onderzoek. Drie op vier fietsers zijn mannen, de gemiddelde leeftijd is 43 jaar. Van 24 tot 30 september wordt het aantal fietsers geteld tijdens de FietsTelweek.
Woon-werkverkeer voor de sport
De fietssnelweg trekt heel wat pendelaars aan die de rit bijna dagelijks afleggen. 81% van de ondervraagden was op weg van of naar het werk. De gemiddelde afstand van een woon-werkrit op de fietssnelweg is 22,8 km. Die rit wordt aan een behoorlijk tempo afgewerkt, want de meeste fietsers komen binnen het uur aan op hun bestemming.
Twee op de drie fietsers doen de rit meerdere keren per week. Wie vaker op de fiets springt doet dat in de eerste plaats om meer aan sport te doen. Ontsnappen aan de file komt maar op de tweede plaats.
Elektrische fietsen x 3
In 2012 fietste 9% van de F3-fietsers elektrisch. Dat aandeel is verdrievoudigd tot 26%. De vooruitgang van de elektrische fiets gaat ten koste van de gewone stadsfietsen. Het aandeel van de koersfiets bleef gelijk. De speedpedelec is aan een behoorlijke opmars bezig. Vandaag fietst 8% van de respondenten op een snelle elektrische fiets.
‘Er zijn meer maatregelen nodig om de diverse gebruikers van de F3 veilig naast elkaar te laten bewegen: speed pedelecs, gewone fietsers, wandelaars, mensen die hun kinderen te voet of met fietsjes naar school brengen. Aangepaste signalisatie zoals ‘gevaar’, vertragen of niet inhalen worden meer en meer ook voor fietsers noodzakelijk’, zegt een F3-fietser.
F toont de weg
In het voorjaar plaatste de provincie Vlaams-Brabant over het hele traject nieuwe wegwijzers en F-logo’s op het wegdek. De ondervraagde fietsers zijn daar heel tevreden over. 91% vindt dat de fietssnelweg makkelijker te herkennen is en daardoor ook beter te volgen. Acht op tien vindt dat het logo ook op andere fietssnelwegen moet aangebracht worden.
Veiligere oversteekplaatsen en beter onderhoud
'De fietsers zijn tevreden over de kwaliteit van de F3. Het is een aangename en veilige fietsroute die grotendeels autovrij is. Als verbeterpunten staan veiligere oversteekplaatsen, meer seizoensgebonden onderhoud en een comfortabeler wegdek in de top 3', zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit.
Deze monitoring werd mogelijk gemaakt dankzij de financiële ondersteuning van Europa via het CHIPS-project.
FietsTelweek van 24 tot 30 september
Van 24 tot 30 september is het FietsTelweek. De gemeenten, provincies en de Vlaamse overheid verzamelen een week lang zo veel mogelijk fietsgegevens aan de hand van vaste en mobiele telpunten en via manuele tellingen. Zo komen ze te weten welke wegen en kruispunten fietsers vaak of minder vaak gebruiken. Ook ontdekken ze zo op welke momenten van de dag of de week er het meest gefietst wordt.
‘Deze fietsdata zijn noodzakelijk om de fietsnetwerken te verbeteren. We kunnen vaststellen of het aantal fietsers stijgt, welke trajecten al verzadigd zijn en waar alternatieve routes of nieuwe investeringen noodzakelijk zijn’, zegt gedeputeerde Tom Dehaene.
In de provincie Vlaams-Brabant registreerden al 32 gemeentes zich om te tellen. De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt de fietstelweek door aan 15 gemeentes mobiele tellers uit te lenen, waarmee zij het fietsverkeer in hun gemeente kunnen registreren