Corona zorgt voor verdubbeling fietsers op fietssnelwegen

Sinds de coronamaatregelen is het aantal fietsers op de Vlaams-Brabantse fietssnelwegen verdubbeld. De ochtend- en avondspits verdwenen en maakten plaats voor een piek in de vroege namiddag. De stijging van het aantal fietsers bleef ook merkbaar na 4 mei, de start van de afbouw van de ‘lockdown’. De grootste stijging was er op de Leirekensroute in Londerzeel.

Sinds 16 maart werden ook in provincie Vlaams-Brabant maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Thuiswerk werd de norm. Gezond en veilig bewegen, ook buitenshuis, werd aangeraden. 

“Dit zorgde voor merkbaar meer fietsers, ook op onze fietssnelwegen”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. “De voorbije weken registreerden we op sommige telpunten bijna een verdubbeling van het aantal fietsers.  De typische ochtend- en avondspits verdwenen van de grafiek en maakten plaats voor een fietspiek in de vroege namiddag”. 

Fietsen tijdens de ‘lockdown’

Tien vaste tellers registreren de fietsbewegingen op de Vlaams-Brabantse fietssnelwegen. Jaar na jaar stijgt het aantal fietsers, maar tijdens de periode van de coronamaatregelen waren er opvallend grote toenames op alle meetpunten. 
De sterkste stijging in het fietsverkeer was er op de Leirekensroute (F27) in Londerzeel met 30.129 getelde fietsers over de hele periode van 16 maart tot 3 mei. Maar liefst 98,53% meer in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. 
Ook in Nossegem op de fietssnelweg F3 tussen Leuven en Brussel waren er 80,48% meer fietsers dan vorig jaar te tellen. Met 75,29% meer fietsers in Herent vervolledigt fietssnelweg F8 tussen Leuven en Mechelen de top 3. Ook op de F3-telpunten in Wilsele (+56,71%) en Erps-Kwerps (+27,26%) waren er opvallende stijgingen. 
Opvallend is ook de spreiding van het fietsverkeer doorheen de dag. Terwijl het functioneel fietsverkeer voor 16 maart een duidelijke ochtend- en avondspits vertoonde, komen de fietsers nu verspreid doorheen de dag met één piek in de vroege namiddag.
 

Fietsen blijft populair tijdens de exit

“Op 4 mei kwam er een versoepeling van een aantal coronamaatregelen. Hoewel thuiswerk de norm bleef, mochten bedrijven die dag opnieuw opstarten. Ook in deze week bleef de stijgende fietstrend op fietssnelwegen zich aftekenen: op alle Vlaams-Brabantse fietssnelwegen werden meer fietsers geteld dan in dezelfde week het jaar daarvoor. Meer zelfs, er waren ook meer fietsers ten opzichte van de week ervoor”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit.

De meeste fietsbewegingen op Vlaams-Brabantse fietssnelwegen werden tijdens deze week geteld op fietssnelweg F8 Leuven-Mechelen. Met 12.880 fietsbewegingen was dit een stijging van 116% ten opzichte van vorig jaar. Meer dan het dubbele dus. 
Toch tekenen er zich ook in deze week nog geen duidelijke ochtend- en avondspits af. Fietsverplaatsingen blijven gespreid over de hele dag, met slechts 1 piek in de vroege namiddag. 
 

Begin van een nieuw normaal?

“In Vlaams-Brabant heeft de fietser duidelijk gebruik gemaakt van de ‘lockdown’ om heel wat fietsroutes te verkennen” besluit gedeputeerde Tom Dehaene. “Wij hopen dat de fietsers deze routes na de coronatijd zullen blijven gebruiken, ook om naar het werk of school te fietsen”. 

 

P.S.: In bijlage vind je enkele grafieken over het toegenomen fietsverkeer
 

Tom Dehaene

Gedeputeerde voor mobiliteit, Provincie Vlaams-Brabant

Inne Van Engeland

Dienst mobiliteit, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be