Corona-steun voor gezinnen in armoede via sociale kruideniers

De provincie Vlaams-Brabant geeft een éénmalige financiële impuls van 10.000 euro aan Solikoop, een netwerk van sociale kruideniers. Het geld dient om gezinnen in armoede, die het moeilijk hebben in deze corona-tijden, te helpen aan voeding te geraken. 

Het coronavirus en de maatregelen om de verspreiding ervan in te dijken hebben een grote impact op het dagelijks leven. Gezinnen die in armoede leven worden hierbij extra hard getroffen:  kinderen kunnen niet meer op school eten, sociale restaurants zijn dicht en de goedkoopste producten in de winkels zijn vaak niet meer beschikbaar door hamstergedrag. 

“We ontvingen alarmerende berichten van organisaties, zoals het CAW en armoedeverenigingen, over het tekort aan voeding bij gezinnen in armoede. Deze gezinnen gingen aankloppen bij de sociale kruideniers uit het netwerk Solikoop, maar kunnen zelfs daar de verlaagde prijzen niet meer betalen. Daarom geven we uitzonderlijk een financiële impuls van 10.000 euro aan Solikoop”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie. “Omdat we medeoprichter zijn van dit netwerk zijn we zeker dat het geld terecht komt bij de mensen die het echt nodig hebben”.

Met de financiële impuls van de provincie Vlaams-Brabant zal Solikoop een extra prijsverlaging doorvoeren in haar aanbod voor de sociale klanten. Daarnaast gaat de sociale kruidenier ook het aanbod van ‘gratis producten’ vergroten. Hiervoor werkt ze samen met enkele supermarkten voor de ‘net-niet-vervallen’ producten en met Resto du coeur.

Solikoop is een netwerk van buurtwinkels voor wie het financieel moeilijk heeft. Iedereen is er welkom. Ze hanteren een systeem van dubbele verkoopprijzen, een prijs voor wie een laag inkomen heeft en een marktconforme prijs voor solidaire klanten. 

Ann Schevenels

Gedeputeerde voor economie, Provincie Vlaams-Brabant

Mieke Frans

Dienst economie, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be