Controles op rijden onder invloed en gsm aan het stuur

In september politiecontroles en vervolging door parket in Vlaams-Brabant

In september controleren de politiediensten in Vlaams-Brabant op rijden onder invloed en op afleiding aan het stuur. Hiermee wil de provincie samen met de lokale en federale politiediensten een vermindering van het aantal verkeersongevallen realiseren. Ook het parket werkt mee aan de controles en streeft ernaar om themazittingen gsm aan het stuur te houden.

Provinciegouverneur Lodewijk De Witte licht het belang van de controles toe:

‘Blijvende controles op en aandacht voor de gevaarlijke fenomenen in het verkeer zijn nodig. In één op de tien verkeersongevallen met zwaargewonden of doden die in 2019 in Vlaams-Brabant gebeurden reed de bestuurder onder invloed van alcohol. Zelfs bij inname van kleine hoeveelheden vergroot alcohol het risico op een verkeersongeval.  Alcohol is ook een factor die de ernst van het verkeersongeval nadelig beïnvloedt’

Afleiding achter het stuur wordt aanzien als de nieuwe ‘killer’ in het verkeer. Bedienen van gsm of tablet aan het stuur leidt tot gevaarlijke situaties in het verkeer. Wie belt tijdens het rijden, loopt tot vier keer meer risico om in een ongeval betrokken te raken.

Bellen, sms’en, berichten verzenden of lezen achter het stuur zijn handelingen die de aandacht op de weg verminderen. Hierdoor heeft de bestuurder minder oog voor verkeersborden, voorrang verlenen of voor andere weggebruikers. Wie afgeleid is, heeft een tragere reactiesnelheid en merkt veranderingen in verkeerssituaties later op. Zelfs handenvrij bellen is bijna even risicovol als bellen met de gsm in de hand.

Voor een veilige rit volstaat het enkele eenvoudige handelingen uit te voeren:

  • Leg gsm of tablet uit het gezichtsveld en buiten handbereik, bijvoorbeeld in het handschoenenkastje
  • Installeer de app voor veilig rijden, hiermee blokkeer je de gsm geheel of gedeeltelijk tijdens het autorijden
    • voor IOS: via Instellingen – Niet storen – niet storen tijden autorijden
    • voor Android: via Playstore – In-Traffic Reply
  • Laat je niet verleiden om in de file toch de gsm of tablet te gebruiken
  • Stel je GPS in voorafgaand aan je vertrek, niet tijdens het rijden

 

De woordvoerder van het parket:

Ook dit jaar werken wij mee aan de provinciaal gecoördineerde controles en streven wij ernaar om opnieuw themazittingen  te houden voor de overtreders die een inbreuk pleegden op de bepalingen in het verkeersreglement over alcoholintoxicatie en gsm aan het stuur.
Rijden met een gsm of smartphone in de hand is een ernstig gevaar voor de verkeersveiligheid dat regelmatig menselijk leed veroorzaakt. Overtredingen worden bestraft met boetes die kunnen oplopen tot 2.000 euro. De rechter kan tevens het verval van het recht tot sturen uitspreken (rijverbod).

 

Het parket voerde in september 2019 ook actie rond rijden en afleiding aan het stuur. Als gevolg van deze controles werden er 468 processen-verbaal opgesteld voor gsm achter het stuur en 31 processen-verbaal voor alcoholintoxicatie achter stuur. Deze zaken werden gedagvaard voor de politierechtbanken van Halle en Vilvoorde en in het merendeel werd een effectief rijverbod uitgesproken. In de huidige omstandigheden kunnen themazittingen door corona niet gegarandeerd worden maar dit zal geenszins een streng en consequent vervolgingsbeleid in de weg staan.

 

Lodewijk De Witte

Provinciegouverneur, Provincie Vlaams-Brabant

Erik Asselman

Dienst Maatschappelijke Veiligheid

Woordvoerders parket Halle-Vilvoorde

Parket Halle-Vilvoorde

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be