Controles op rijden onder invloed en gordeldracht in maart in Vlaams-Brabant

In maart controleren de politiediensten in Vlaams-Brabant extra op rijden onder invloed en op gordeldracht.

Alcoholcontroles

Om het aantal verkeersslachtoffers nog verder te doen dalen, organiseert de provincie Vlaams-Brabant, in samenwerking met de lokale en federale politiediensten, ook tijdens zes maanden per jaar gecoördineerde controles op rijden onder invloed gehouden.

“Wie rijdt onder invloed van alcohol is minder stuurvaardig, reageert trager en kan risico’s minder goed inschatten. Daardoor verhoogt het risico op een ongeval.  Bij 11% van alle verkeersongevallen met lichamelijk letsel die zich in 2018 in Vlaams-Brabant voordeden was er sprake van alcoholmisbruik” , zegt provinciegouverneur Lodewijk De Witte. 
 

Bij mij ben je veilig

De controles op gordeldracht zijn een onderdeel van de campagne ‘Bij mij ben je veilig’. Hiermee sensibiliseert de provincie Vlaams-Brabant chauffeurs om de gordel te dragen, zowel voorin als achteraan in de wagen.

Het percentage gordeldracht bij de bestuurders en passagiers voorin is sinds 2003 blijven stijgen om in 2018 een percentage te behalen van 95% voor de bestuurders en 95,7% voor de passagiers voorin, zo blijkt uit de ‘Vias-gedragsmeting veiligheidsgordel 2018’.
Deze percentages waren respectievelijk nog maar 91,5% en 92,2% tijdens de vorige gedragsmeting van 2015.
De studie toonde ook aan dat de gordeldracht achterin 86,3% bedraagt.

“Er kunnen jaarlijks in België een honderdtal levens gered worden als alle inzittenden van een auto zich goed beveiligen. Vaak wordt de gordel niet vastgeklikt uit onachtzaamheid of zijn de inzittenden van mening dat de gordel niet hoeft als ze korte ritten afleggen.  De gordel en het goed gebruik van een kinderzitje zijn belangrijke veiligheidselementen waarmee de inzittenden zich kunnen beschermen tegen de gevolgen van een ongeval”, zegt provinciegouverneur Lodewijk De Witte.

De impact van een botsing met een snelheid van 50 km/u komt overeen met 35 maal het gewicht van de inzittende. Zelfs een botsing aan lage snelheid kan zonder gordel zware gevolgen hebben.
 

Controlecijfers Vlaams-Brabant 2018

In 2018 werden 171.719 voertuigen gecontroleerd door de lokale en federale politiediensten.
Zij hebben 31.532 ademtesten uitgevoerd. Daarvan waren er 1.295 alerte ademtesten en  1.791 positieve ademtesten. Dit komt overeen met 1,8% overtreders. 

Lodewijk De Witte

Provinciegouverneur Vlaams-Brabant

Erik Asselman

Dienst maatschappelijke veiligheid, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be