Collectieve woningrenovatie in Vilvoorde gaat laatste fase in

De bouwsector is een van de sectoren die doorwerkt in coronatijden, dat blijkt ook in Vilvoorde. In de wijk Broek gaat het woningrenovatieproject een laatste fase in. Met het afwerken van een nieuwe geïsoleerde voorgevel werd één woning vorige week alvast volledig opgeleverd. De gevelrenovatie van de andere huizen in de wijk volgen in de loop van de volgende weken. Dit renovatieproject van woningen in de wijk Broek werd vorig jaar opgestart door de provincie Vlaams-Brabant, de stad Vilvoorde, 3Wplus en RISO. De buurt had duidelijk nood aan een renovatiebeurt, onder andere door de ouderdom van de woningen. Doel is om ouderen en mensen met een laag inkomen te helpen bij het verbeteren van de kwaliteit, de veiligheid en het energieverbruik van hun woning. Door de renovatie van voorgevels gaat ook de wijk als geheel erop vooruit. 

De provincie Vlaams-Brabant investeerde 210.000 euro voor de uitvoering van noodzakelijke renovatiewerken op vlak van kwaliteit, gezondheid, veiligheid en energiezuinigheid aan 7 woningen in de wijk Broek in Vilvoorde en stond in voor de volledige renovatiebegeleiding van de bewoners.

Zo kreeg vorige week de eerste woning een nieuwe geïsoleerde voorgevel. Het plat en hellend dak, en aansluiting op aardgas werden al eerder geplaatst. Dankzij deze werken zal de EPC-waarde van de woning dalen van 495 tot 262 kWh. 
De andere huizen in de wijk volgen in de loop van de volgende weken.

Als alle werken klaar zijn dan zullen in totaal in 7 huizen:
•    2 nieuwe keukens en badkamers staan
•    6 nieuwe platte en 2 hellende daken geplaatst zijn
•    2 vernieuwde elektriciteitsinstallaties geplaatst zijn
•    1 verwarmingsketel
•    4 keer ramen en deuren geplaatst zijn
•    6 woningen een nieuwe voorgevel gekregen hebben

Flankerend investeert ook de stad Vilvoorde in gevelrenovaties in de wijk.
“Daar bovenop investeren we maximum 7.500 euro per woning voor de vernieuwing en isolering van de voorgevels van minstens 16 woningen om zo deze wijk te herwaarderen”, zegt Tine Paredis, schepen van wonen en klimaat van de stad Vilvoorde. “De eerste fase van dit flankerende project is gestart, ook in deze coronatijden”. 

De provincie Vlaams-Brabant zorgt ook, samen met 3Wplus, voor de coördinatie en de begeleiding van de voorgevelrenovatie.

“We streven naar een Vlaams-Brabant waar zoveel mogelijk mensen betaalbaar en duurzaam kunnen wonen”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde van wonen. “Uit onderzoek blijkt dat ondanks de vele beleidsinspanningen van de laatste 10 jaar het onderste segment van de private woningmarkt niet verbetert. Dit heeft een impact op bijvoorbeeld ouderen of mensen met laag inkomen. Nochtans is hier de grootste winst aan energiebesparing te halen willen we de klimaatdoelstellingen bereiken. Het ontbreekt de mensen aan de nodige financiële middelen om de noodzakelijke investeringen te pre-financieren. Hierdoor gaan de vele tegemoetkomingen aan hen voorbij. Vaak zijn ook administratieve kennis en technisch inzicht afwezig. Als provincie laten we hen niet in de kou staan en werkten we deze renovatieprojecten op hun maat uit”.

De inwoners van de geselecteerde woningen kunnen rekenen op individueel advies, technische en sociale begeleiding, zowel tijdens de planning, als bij de aanbesteding en de uitvoering van de werken. De financiële ondersteuning gebeurde via subsidieretentie: verbouwers krijgen een subsidie die pas moet terugbetaald worden op het ogenblik dat de woning een andere eigenaar krijgt. 
 

Bart Nevens

Gedeputeerde voor wonen, Provincie Vlaams-Brabant

Tine Paredis

Schepen voor duurzaamheid en woonbeleid, Stad Vilvoorde

Gert Poulman

Dienst wonen, Provincie Vlaams-Brabant

Tim Romeyns

Huisvestingsambtenaar, Stad Vilvoorde

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be