Circulaire ‘Curve’ lamp brengt sociale economie en design dichter bij elkaar


LIVABLE platform en VELO produceren, met de steun van Volmaakt, de provincie Vlaams-Brabant en de stad Leuven, een circulaire lamp, gemaakt van gerecycleerde fietsonderdelen.


De ‘Curve’ lamp is niet zomaar een lamp. Ze wordt gemaakt van gerecycleerde fietsonderdelen, ingezameld, geselecteerd en geassembleerd door het Leuvense sociale-economiebedrijf VELO. ​
“Circulariteit zit in ons DNA, al van bij de start nu bijna 30 jaar geleden”, zegt Jos Vandikkelen, directeur bij VELO vzw. “Daarom dat we steeds op zoek zijn naar toepassingen voor restproducten. Of het nu gaat om rubber, aluminium of ijzer: het maakt niet uit. Maar, een nieuw product lanceren vraagt heel specifieke deskundigheid, zowel naar esthetiek als naar marktsetting als aanpak van de verkoop. De partners in dit project hebben hun rol waargemaakt. Nu kunnen wij aan de slag.”

De Curve-lamp is een circulaire lamp, gemaakt van fietsonderdelen.
De Curve-lamp is een circulaire lamp, gemaakt van fietsonderdelen.

Het ontwerp is van de hand van Sep Verboom van LIVABLE platform en ‘Designer of the Year’ door Biennale Interieur van 2020. ​

Ontwerper en producent werden samengebracht door Volmaakt, een organisatie die sociale makers en ontwerpers koppelt om designproducten te ontwikkelen én in de markt te zetten. ​

Omwille van deze innovatieve samenwerking tussen designers en sociale-economiebedrijven en de stimulans die hun producten geven aan de circulaire transitie kregen ze steun van de provincie Vlaams-Brabant en de stad Leuven.

"Deze lamp past perfect in het DNA van de stad Leuven. Verschillende partners werken samen voor een nieuw product waar Leuven beter van wordt. Minder verspilling en meer licht. En dankzij de vaste samenwerking met VELO, hebben we nog meer boeiend werk voor werknemers die nood hebben aan wat extra begeleiding. De stad heeft hier vol overtuiging de schouders onder gezet”, zegt Lalynn Wadera, schepen voor sociale economie van Stad Leuven.

De Curve-lamp kwam tot stand dankzij de samenwerking tussen Sep Verboom en VELO, met de steun van Volmaakt, de provincie Vlaams-Brabant en de stad Leuven.
De Curve-lamp kwam tot stand dankzij de samenwerking tussen Sep Verboom en VELO, met de steun van Volmaakt, de provincie Vlaams-Brabant en de stad Leuven.

“Ook wij zien in dit project alleen maar wins. Een win voor sociale-economiebedrijven, die dankzij dit project meer werk én zinvoller werk kunnen creëren voor hun medewerkers, een win voor onze planeet want de afvalberg wordt minder groot, en een win voor de consument die voortaan kan kiezen voor producten met een sociaal-circulaire impact. Het is exact dit soort van projecten dat we vanuit de provincie ondersteunen met het subsidiereglement sociaal ondernemerschap. Daarom ontvingen ​ VELO, Volmaakt en Sep Verboom in 2021 een subsidie van 28.000 euro van de provincie”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie.

De 5 variaties van de lamp worden verkocht via de webshop van People Made, een warm netwerk van sociale-economieorganisaties en arbeidszorgateliers in Vlaams-Brabant.

Er zijn 5 variaties van de Curve-lamp.
Er zijn 5 variaties van de Curve-lamp.

Provincie ondersteunt sociaal ondernemerschap

“We steunen via ons subsidiereglement sociale ondernemers voor acties die tewerkstelling creëren voor personen met een afstand tot de arbeidsmarkt”, zegt gedeputeerde Ann Schevenels.

Zo kregen de partners van het project ‘Curve lamp’ in 2021 een subsidie van de provincie.
Ook dit jaar ontvingen reeds 4 projecten samen 290.000 euro.

Het gaat om:

 

Aanvrager

Project

Subsidie

Think In Circles

Koffie om zeep

40.000 euro

Wonen en Werken Tewerkstelling

Steengoed: circulaire maatwerkjobs door hergebruik van stenige bouwmaterialen

36.000 euro

Cargovil

Doorstroom@Cargovil

36.000 euro

AMAB

Ontwikkeling en productie inzamelkar voor herbruikbare bekers met het oog op sociale tewerkstelling

36.000 euro

Korte omschrijving van de projecten:

Project ‘Koffie om zeep’

Partnerschap: Think In Circles, Entiris, Wonen en Werken Tewerkstelling en Renewi

Subsidie: 40.000 euro

More2Coffee wenst haar activiteiten rond de verwerking en valorisatie van koffiegruis de komende jaren verder op te schalen. In samenwerking met recyclagebedrijf Renewi (vestiging Kampenhout) zal er lokaal koffiegruis, afkomstig van IKEA Zaventem, ingezameld en gedroogd worden. Uit het gedroogde koffiegruis zal olie geperst worden en wat daarvan overblijft zal door maatwerkbedrijf Wonen en Werken Tewerkstelling worden geperst tot perskoek op de site van Materialenbank Leuven. Vervolgens zal de olie door Entiris (vestiging Aarschot) worden gebruikt als grondstof voor de productie van stukken zeep. Men mikt op de productie van 10.000 stukken zeep binnen de totale projectduur van 18 maanden.

 

Project ‘Steengoed: circulaire maatwerkjobs door hergebruik van stenige bouwmaterialen’

Partnerschap: Wonen en Werken Tewerkstelling, Atelier Circuler, Eggers Maatwerk

Subsidie: 36.000 euro

Naar analogie met de Materialenbank in Herent, die hout terug in circulatie brengt, wil men in dit project een ‘steenhub’ op poten zetten langs de Leuvense Vaart. Door dakpannen, bakstenen, stenen van vloeren en bestrating na afbraakwerken terug op te kuisen, kunnen deze opnieuw hergebruikt worden zodat er minder afval is bij afbraakwerken. En ook een CO2-winst, want ​ 8% van de wereldwijde CO2- uitstoot komt van de cementproductie. Sociale economie kan een rol spelen in het mijnen, transporteren en voorbereiden van stenig materiaal voor hergebruik. De bedoeling is om te bekijken of dit een economische rendabele business case kan worden uitgebouwd rond deze activiteit.

 

Project ‘Doorstroom@Cargovil’

Partnerschap: Cargovil Plus, ODH Projects (Asiat-Park), Groep INTRO, Transmoove, VDAB Vilvoorde

Subsidie: 36.000 euro

Cargovil Plus gaat, samen met de betrokken partners, een lokale hub, het Doorstroomhuis, implementeren op de Asiat-site waarbij een kwaliteitsvolle doorstroom van werkwilligen met een afstand tot de arbeidsmarkt beter georganiseerd kan worden. ​
Met het Doorstroomhuis wil men de inspanningen en bestaande dienstverlening van de toeleiders van werkzoekenden optimaal afstemmen op de vraag van de Cargovil-bedrijven, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt betere kansen geven op een duurzame tewerkstelling bij een Cargovil-bedrijf en de bedrijven in de zone Cargovil Plus ondersteunen bij het invullen van de structureel openstaande vacatures, via een ‘lokale hub’.

 

Project ‘Ontwikkeling en productie inzamelkar voor herbruikbare bekers met het oog op sociale tewerkstelling’

Partnerschap: AMAB, OH Leuven, Comate, Ecolife

Subsidie: 36.000 euro

De wasstraat voor herbruikbare bekers van AMAB wordt op dit moment nog onderbenut omdat men afhankelijk is van de evenementensector waarbij het hoogseizoen loopt van juni tot september. Om hogere volumes te halen gaat AMAB op zoek gaan naar extra klanten. ​
De voetbalclub OH Leuven dient zich aan als een eerste testcase om samenwerking met partijen met grote volumes op punt te stellen. ​
Dit zal het AMAB mogelijk maken om de tewerkstelling van de 10 VTE doelgroepmedewerkers van de wasstraat het hele jaar door te waarborgen en dus niet enkel in een piekperiode. ​
De partners slaan samen de handen in elkaar om:

  • Partnerschappen uit te werken en een kwalitatief onderzoek uit te voeren om de uitdagingen te tackelen die gepaard gaan met grote volumes bekers, zoals het ontwikkelen van karren samen met ingenieursbureau Comate
  • Een communicatieplan uit te werken voor communicatie naar grote publiek, supporters, management
  • Het opzetten van een enclave voor het reinigen van het stadion na de match.
  • De inzichten om te zetten naar een business plan dat AMAB verder kan opschalen naar ​ gelijkaardige klanten en verder kan uitrollen binnen het Wash-it netwerk en mogelijks de opstart van een tweede wasstraat in Halle.

 

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Lalynn Wadera

Schepen, Stad Leuven

Sep Verboom

Designer en sociale ondernemer, LIVABLE

Jos Vandikkelen

Algemeen directeur, VELO

Valerie Bervoet

Creatief directeur, Volmaakt

Sien Raskin

Dienst economie, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be