Campagne maakt Vlaams-Brabantse anderstaligen warm om Nederlands te leren

 

De provincie Vlaams-Brabant, het Agentschap Integratie en Inburgering en vzw ‘de Rand’ organiseren in augustus en september een campagne voor de promotie van taallessen Nederlands voor anderstaligen.

De drie partners ondersteunen de Vlaams-Brabantse gemeenten om hun anderstalige bevolking op een gerichte en efficiënte manier te bereiken en hen te motiveren om Nederlands te leren. Om het lesaanbod bekend te maken, kregen ze campagnemateriaal, zoals affiches, flyers en aangepaste brieven.

Infomomenten stimuleren anderstaligen om les te volgen

Het Agentschap Integratie en Inburgering (AgII) organiseert, samen met de gemeenten, op 25 locaties infomomenten voor anderstaligen. Ze stimuleren hen om volgend schooljaar lessen Nederlands te volgen. Tijdens deze infomomenten zoeken de medewerkers van het AgII naar de school en cursus die het best bij de geïnteresseerde anderstaligen past. ​
Deze infomomenten vinden plaats tussen 17 augustus en 13 september: Nederlands leren in Vlaams-Brabant (integratie-inburgering.be)

Anderstaligen kunnen op 25 locaties naar een infomoment gaan waar er gezocht wordt naar een taalles Nederlands die bij hun profiel past.
Anderstaligen kunnen op 25 locaties naar een infomoment gaan waar er gezocht wordt naar een taalles Nederlands die bij hun profiel past.

“Anderstalige inwoners komen vaak het eerst in contact met de diensten van hun eigen gemeente. De gemeenten zijn dan ook de ideale partner om anderstaligen te stimuleren om Nederlands te leren. Samen met hen zetten we in op het Nederlands als verbindende taal in onze regio”, zegt Jo Van Vaerenbergh, directeur van vzw ‘de Rand’. ​ ​ ​


Gerichte Facebookadvertenties leiden anderstaligen naar info over taallessen

Op ​ 21 augustus start een Facebookcampagne. De advertenties, gericht op anderstalige Facebookpagina’s in de Vlaams-Brabantse gemeenten, moeten de anderstaligen naar de juiste webpagina leiden, waar ze meer gedetailleerde info over de taallessen vinden. De Facebookadvertenties lopen twee weken en zijn opgesteld in het Pools, Frans en Roemeens. Het Roemeens en Pools werden toegevoegd omdat er veel Roemenen en Polen in Vlaams-Brabant wonen en werken.

Facebookadvertenties leiden anderstaligen naar webpagina met info over taallessen Nederlands in hun gemeente.
Facebookadvertenties leiden anderstaligen naar webpagina met info over taallessen Nederlands in hun gemeente.

“Uit een recente studie van de OESO blijkt dat de kennis van het Nederlands een bepalende factor is voor succes op de arbeidsmarkt in Vlaanderen. Nederlands beheersen vergemakkelijkt niet alleen de toegang tot werk, maar ook de toegang tot onderwijs, VDAB-opleidingen en sociale netwerken. Wij geloven in het belang van taallessen en oefenkansen Nederlands”, zegt Mete Öztürk, regiomanager Vlaams-Brabant van het Agentschap Integratie en Inburgering.

 

Immokantoren en notarissen spelen rol in onthaal van anderstaligen

Vanaf 19 augustus loopt er ten slotte ook een publi-reportage en spot op RING-tv over de rol die immokantoren en notarissen kunnen spelen in het onthaalbeleid naar anderstalige cliënten.

“Anders- en meertaligheid is voor steeds meer inwoners van Vlaams-Brabant een realiteit. In Vlaanderen is kennis van het Nederlands voor anderstaligen van essentieel belang voor een goede integratie in de lokale gemeenschap, het vlotte contact met de school van je kind”, besluit Gunther Coppens, gedeputeerde voor Vlaams beleid.

Meer infowww.infonl.be

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Peter Biondi

Vlaams karakter, Provincie Vlaams-Brabant

Jo Van Vaerenbergh

Directeur, vzw 'De Rand'

Mete Öztürk

Regionmanager Vlaams-Brabant, Agentschap Integratie en Inburgering

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be