Buur Natuur

Nieuwe campagne laat Vlaams-Brabanders voluit genieten van natuur

Op 3 mei lanceerde de provincie Vlaams-Brabant ‘Buur Natuur’, een campagne die natuurgebieden op een vernieuwende manier promoot. Zo is er een online platform waarop 10 Vlaams-Brabantse natuurgebieden centraal staan. De bezoeker vindt er een digitale kaart met deze gebieden waarop hij kan doorklikken voor meer info. Via een app op de smartphone krijgt men tijdens wandelingen door de gebieden meldingen met interessante weetjes op bepaalde plekken. Het doel is om Vlaams-Brabanders de verrassende natuurgeheimen bij hun om de hoek te laten ontdekken en ervoor te zorgen dat ze weten wie hun koesterburen zijn.


“Er is meer natuur in je buurt dan je denkt. En dat geldt zeker voor Vlaams-Brabant”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu. “Want je vindt er verrassend veel waardevol groen gewoon om de hoek. Het zijn plekken met zeldzame en unieke dieren en planten die je alleen daar vindt. Je kan er tot rust komen, herademen en je hoofd leegmaken. En omdat we die topnatuur maar al te graag koesteren en versterken, lanceren we voor alle Vlaams-Brabanders de grote Buur Natuur-campagne.”

Op 3 mei werd de campagne 'Buur Natuur' gelanceerd.
Op 3 mei werd de campagne 'Buur Natuur' gelanceerd.

Tien natuurgebieden in de kijker

Met ‘Buur Natuur’ zet Vlaams-Brabant 10 natuurgebieden, verspreid over de hele provincie, extra in de kijker. Soms klein en fijn, dan weer uitgestrekt en groot, maar altijd bijzonder rijk aan dieren en planten.

“Een wandeling in deze gebieden is altijd een goed idee”, weet gedeputeerde Bart Nevens. “Maar hoe fijn is het als je dat ene zeldzame plantje kan benoemen? De zang van de geelgors kan herkennen op de Kesterheide? Of weten dat je van die ringslang in Meldertbos geen schrik moet hebben?”

Online platform en app

De informatie over de 10 natuurgebieden vindt men via het online platform ‘Buur Natuur’.
Op de website vindt de bezoeker een digitale kaart met deze gebieden waarop hij kan doorklikken voor meer info. Maar er is meer: via een app op de smartphone krijgt men tijdens wandelingen door de gebieden meldingen op bepaalde plekken. Telkens men voorbij een van de bluetoothpunten wandelt, die er strategisch geplaatst staan, ontvangt men via zendertjes interessante weetjes op de smartphone en ontdekt men de dieren en planten om de hoek.

“Zo ontrafelen Vlaams-Brabanders verrassende natuurgeheimen en leren ze hun koesterburen kennen, zoals de wonderlijke vuursalamander of de bonte blauwborst. Op pad gaan in een natuurgebied in de buurt was nog nooit zo plezant”, besluit gedeputeerde Bart Nevens.

Gedeputeerde Bart Nevens krijgt informatie over het Silsombos in Kortenberg op zijn smartphne via een zendertje in het natuurgebied.
Gedeputeerde Bart Nevens krijgt informatie over het Silsombos in Kortenberg op zijn smartphne via een zendertje in het natuurgebied.

Meer info: www.vlaamsbrabant.be/buurnatuur

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Adriaan De Raymaeker

Head of Digital Operations & Online Media, Bridgeneers

Lennert Destadsbader

Dienst leefmilieu, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be