Brussel Lust
De Groene Gordel en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gaan samen voor duurzame land- en tuinbouwproducten
Het startschot voor ‘Brussel LUST’ is gegeven: het ambitieuze project
waarin Steunpunt Hoeveproducten, BioForum, Innovatiesteunpunt, de provincie
Vlaams-Brabant en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de handen in elkaar slaan
om duurzame land- en tuinbouwproducten in Brussel te promoten. Met haar 1.2
miljoen inwoners en vele duizenden pendelaars vormt het Brussels
Hoofdstedelijk Gewest immers de ideale afzetmarkt voor de producten van de
vele actie land- en tuinbouwbedrijven in de Groene Gordel.
Bewust consumeren, kiezen voor lokale producten, weten wat je eet en waar je eten
vandaan komt… het wordt steeds belangrijker. Tegelijkertijd staan de boeren onder druk
van veilingen en grote supermarkten, waardoor ze steeds minder een faire, leefbare prijs
voor hun producten ontvangen. Het Steunpunt Hoeveproducten, het Innovatiesteunpunt
Boerenbond en BioForum, met financiële steun van de Europese Unie, Vlaanderen en de
provincie Vlaams-Brabant, zetten daarom gezamenlijk hun schouders onder het project
‘Brussel LUST’. Op 6 maart kwam een diverse groep stakeholders, producenten,
verwerkers, logistieke bedrijven en afnemers dan ook samen op een eerste
netwerkmoment waar ze de vraag uit Brussel en het aanbod aan land- en
tuinbouwproducten uit de Groene Gordel samenbrachten.
Lokale producten verbinden stad en omliggend platteland
Monique Swinnen, gedeputeerde land- en tuinbouw van de Provincie Vlaams-Brabant,
toonde aan wat de Groene Gordel te bieden heeft aan duurzame land- en
tuinbouwproducten, recht van bij de boer. Op een boogscheut van onze hoofdstad telt ze
immers 1500 land- en tuinbouwbedrijven waarvan er bijna 300 actief zijn in de Korte Keten
(zie grafiek in bijlage). Zij zorgen voor een gevarieerd aanbod duurzame levensmiddelen
die voor een (groot) deel rechtstreeks aan de consument worden verkocht. Groenten, fruit
en aardappelen blijven traditionele hoogvliegers in de Korte Keten maar ook zuivel, witloof
en verwerkte groenten en fruit scoren goed in de Groene Gordel (zie taartdiagram in
bijlage)
Korte Keten is ook een belangrijk onderdeel van de Brusselse ‘Good Food Strategy’, legde
Elisabeth Taupinart, vertegenwoordigster Brussel Economie en Werkgelegenheid Dienst
Landbouw, uit. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wil dat 30% van alle groenten en fruit
aangeboden in Brussel tegen 2030 van duurzame oorsprong zijn: lokaal, korte keten of
bio. Hoewel de Brusselse markt in de praktijk nog vaak onontgonnen terrein is, zijn er toch
al enkele pioniers die de stap hebben gezet: ‘Alles komt terug, onze grootouders brachten
vroeger ons witloof via de spoorlijn Mechelen – Brussel tot bij de Brusselaar, nu doen wij
het zelfde maar via een website, FB en een distributeur.
‘Brussel LUST’ werkt historisch gegroeide barrières weg
Ten slotte presenteerde Ann Detelder, coördinator van het Steunpunt Hoeveproducten, het
project ‘Brussel LUST’ als mogelijke hefboom voor verbinding. De projectpartners
organiseren vormingstrajecten voor boeren die met een korte keten activiteit willen starten
of deze willen professionaliseren, willen omschakelen naar bio of innovatief aan de slag
willen. Het project loopt nog tot juni 2019. Ann Detelder lichtte al een tipje van de sluier:
“Na dit geslaagd startmoment willen we de schwung erin houden. De volgende stappen
zijn het uitklaren van het logistieke vraagstuk, en afnemers en producenten samenbrengen
via de organisatie van onder meer smaakbeurzen en de intensieve begeleiding op vraag
van individuele bedrijven. Op die manier willen we de land- en tuinbouwers in de Groene
Gordel nieuwe marktkansen geven en willen we het Brussels Hoofdstedelijk Gewest mee
ondersteunen in het halen van hun ‘Good Food Strategy’ doelstellingen. Samenwerking
loont en betekent voor zowel boer als stedeling een meerwaarde’’.