Brabantse Wouden geselecteerd als kandidaat Nationaal Park

De Vlaams minister voor omgeving selecteerde de Brabantse Wouden als één van de beloftevolle kandidaten Nationaal Park. De Brabantse Wouden namen hiermee de eerste horde op weg naar een officiële erkenning.


De Vlaamse regering gaat nog deze legislatuur een aantal nationale parken aanduiden. ​ Zo’n Nationaal Park biedt een combinatie van topnatuur en unieke belevingen rond natuur, landschap en de streek voor bewoners en binnen- en buitenlandse bezoekers. Die nationale parken zullen uitgroeien tot een motor voor toeristisch-recreatieve ontwikkeling en bijkomende jobs en investeringen.

Gebieden met waardevolle natuur en een lokale gebiedscoalitie met ambitie en goesting konden zich het voorbije najaar kandidaat stellen door het indienen van een conceptnota. ​

Een gebiedscoalitie bestaande uit de provincie Vlaams-Brabant, het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud, de Koninklijke Schenking en de 12 betrokken gemeenten Beersel, Bertem, Bierbeek, Halle, Hoeilaart, Huldenberg, Kortenberg, Leuven, Linkebeek, Oud-Heverlee, Overijse en Tervuren, kandideerde met een dossier 'Brabantse Wouden' dat een onafhankelijke jury van experten kon overtuigen. Daarnaast is er ook het departement Omgeving als kernpartner betrokken bij dit project.

“We zijn blij dat Vlaams minister voor Omgeving Demir de Brabantse Wouden nu geselecteerd heeft als kandidaat voor de erkenning als Nationaal Park. Dit is voor onze provincie en voor de gebiedscoalitie een belangrijke genomen horde. Nu gaat de gebiedscoalitie werk maken van een masterplan en actieplan tegen eind 2022. Als in 2023 de officiële erkenning volgt, worden die plannen in uitvoering gebracht”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu.

De jury vond het project van de Brabantse Wouden een sterk dossier. Het heeft internationale allure en goeie aanknopingspunten voor de unieke kwaliteiten van het gebied. Het geheel straalt ambitie uit en is overtuigend.

Nationaal Park Brabantse Wouden

Een Nationaal Park moet volgens de Vlaamse oproep een voldoende omvang, minstens 5.000 ha, hebben en voldoende aaneengesloten zijn om de aanwezige natuur duurzaam te kunnen in stand houden. De Brabantse Wouden voldoen hier met meer dan 10.000 ha natuurkern ruimschoots aan.
De natuurlijke ruggengraat van de Brabantse wouden bestaat uit het Zoniënwoud, Meerdaalwoud, de Dijle-, Laan- en IJsevallei en het Hallerbos.

Bart Meuleman, regiobeheerder bij ANB, gelooft in de wervende kracht van een Nationaal Park-statuut: "Door de bosuitbreidingsdoelstellingen van de Vlaamse Regering in deze regio te focussen op de missing links tussen deze gebieden kan een klimaatrobuuste structuur ontstaan die ecologisch en recreatief nog veel waardevoller is dan de som van de delen”.

Het gebied kent vandaag reeds tal van sterke troeven. ​ De Brabantse Wouden omvatten bijvoorbeeld ​ de grootste oppervlakte aan eeuwenoud bos in Vlaanderen met het daaraan gekoppelde rijke planten- en dierenleven. ​ ​
Het gebied heeft door zijn uniek golvend reliëf ook een zeer hoge concentratie holle wegen met de daaraan verbonden zeldzame dieren, bomen en struiken. ​
Ook de uitzonderlijk hoge aantallen dikke bomen zijn een ecologische en recreatieve troef. ​ Deze levende monumenten komen voor in de wouden, maar ook in kleinere bosjes en parken en hier en daar zelfs in de dorpskernen.

"Het statuut van Nationaal Park biedt ons een kwaliteitsvol kader om het levend erfgoed van ons domein voor de komende generaties duurzaam te conserveren. Tegelijk kunnen de huidige generaties volop genieten van de diversiteit aan levensvormen, die je er kan ontdekken", zegt Jan Smets, voorzitter van de Koninklijke Schenking.

De Brabantse Wouden hebben ook een uniek rivieren- en valleisysteem met als toppers de Dijle, IJse en Laan, die nog vrij meanderen doorheen graslanden en bossen.

Meanderende rivieren door graslanden zijn een typisch kenmerk van de Brabantse Wouden (copyright: ANB)
Meanderende rivieren door graslanden zijn een typisch kenmerk van de Brabantse Wouden (copyright: ANB)

Het gebied ademt ook geschiedenis. ​ Met een oase aan ondergewaardeerd erfgoed dat binnen de Brabantse wouden verder ecologisch, landschappelijk en recreatief gevaloriseerd kan worden. ​ Dat het gebied aansluit op de kunststeden Leuven en Brussel is in toeristisch opzicht ook echt een opsteker.

“Meer dan 40 jaar geleden schreven de ‘founding fathers’ van de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud hun visie neer in het handboek 'Natuurpark Dijlevallei'. Als trotse kernpartner van het nog omvangrijkere natuurpark Brabantse Wouden, zijn we verheugd dat de unieke natuur en cultuur van de regio kunnen worden veilig gesteld in een groot en groots park”, besluit Jan Horemans, voorzitter van de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud.

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Bart Meuleman

Regiobeheerder, Agentschap Natuur en Bos

 

Jan Horemans

Voorzitter, Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud

Brigitte Borgmans

Woordvoerder, Departement Omgeving

Dirk Buysse

Dienst leefmilieu, team natuur, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be