Bouwen met kalkhennep

IGO en Woonder cvba starten, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, een project om het gebruik van kalkhennep als volwaardig en circulair bouwmateriaal in een stroomversnelling te brengen. Met demowoningen, infosessies en workshops willen ze potentiële (ver)bouwers en bouwprofessionelen kennis laten maken met de voordelen en de talrijke toepassingen van kalkhennep. Tijdens de Ecobouwers opendeurdagen op 10, 11, 17 en 18 november worden de eerste woningen opengesteld.

Kalkhennep is een natuurlijk, biologisch afbreekbaar bouwmateriaal dat geen schadelijke stoffen bevat. Daardoor kan  het na gebruik weer volledig worden opgenomen in de natuurlijke kringloop.
Bovendien heeft kalkhennep een positieve CO2-balans. Dat wil zeggen dat CO2 wordt opgenomen tijdens het productieproces in plaats van dat er CO2 vrijkomt. Dit product kan lokaal geteeld worden met weinig moeite en energie. Door op lokale teelt in te zetten creëert men een waardeketen die op efficiënte wijze vraag en aanbod verbindt.

Kalkhennep heeft ook heel wat technische voordelen. Zo zorgt dit ademend isolatiemateriaal voor een gezond en aangenaam binnenklimaat. Dankzij de hoge vochtregulatie en hoge zuurtegraad van de kalk  kan de isolatie niet gaan rotten of schimmelen. Daarom is kalkhennep het ideale materiaal voor binnenmuurisolatie. Daarnaast kan je er ook daken, vloeren en buitenmuren mee isoleren.

‘Met kalkhennep kan je een oude woning weer comfortabel maken om in te wonen. Je krijgt niet alleen een lagere energiefactuur, maar ook een goede en gezonde binnenlucht. Je muren ademen, en dat voel je. Een bonus is dat de materialen recht uit de natuur komen en er zo weer heen kunnen. Wat overigens niet snel nodig zal zijn, want kalkhennep kan erg lang mee’ zegt Hilde Vanwildemeersch van Woonder, coöperatie voor natuurlijk bouwen.

‘Je woning isoleren betekent minder energie verbruiken en dus een lagere energiefactuur én minder CO2-uitstoot. Dat is belangrijk, want de CO2-uitstoot afkomstig van gebouwen in onze provincie is goed voor 44% van de totale CO2-uitstoot. Om als provincie klimaatneutraal te worden tegen 2040 moeten we onze huizen dus massaal isoleren’, zegt Tie Roefs, gedeputeerde  voor milieu en duurzaamheid. ‘Je huis isoleren met kalkhennep is tweemaal gewonnen. Je sluit immers de kringloop van materialen en vermijdt de uitputting van grondstoffen. We ondersteunen dit project dan ook met een klimaatsubsidie van 44.000 euro zodat isoleren met kalkhennep ingeburgerd geraakt in Vlaams-Brabant.’Kalkhennep is bruikbaar voor zowel nieuwbouw als renovatie. Dit isolatiemateriaal is zelfmakkelijk  te plaatsen, al wordt aangeraden om eerst een workshop te volgen. Tijdens dit drie  jaar durende project organiseren de partners verschillende workshops en infosessies en kunnen geïnteresseerden ervaringen en ideeën opdoen in woningen waar de bewoners reeds kozen voor kalkhennep als bouwmateriaal.

‘Tijdens mijn bezoek aan een demowoning met kalkhennep was ik aangenaam verrast door de  invloed ervan op het omgevingsgeluid. Alles klonk veel gedempter. De kalkhennep isolatie gaf ook een gezellig warm gevoel’, getuigt Aranka Vandesande van IGO

Geïnteresseerden kunnen een kijkje komen nemen in één van de demowoningen tijdens de opendeurdagen van Ecobouwers. Deze gaan door op zaterdag 10 en zondag 11 november en op zaterdag 17 en zondag 18 november.

Woonder cvba organiseert ook workshops op vrijdag 16 en zaterdag 17 november in Hoegaarden.

Wie meer wil weten over de vele voordelen en toepassingen van kalkhennep, is welkom op de infoavond over kalkhennep op woensdag 12 december in het Provinciehuis in Leuven.

Tie Roefs

Gedeputeerde voor leefmilieu, Provincie Vlaams Brabant

Hilde Hacour

Dienst Leefmilieu, Provincie Vlaams Brabant

Hilde Vanwildemeersch

Woonder

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be