BotaniCo, De Notenkraker, De Sijs en Wijg & Co, cohousen in vier varianten

Woningdelen is in opmars

Gemeenschappelijk wonen is vandaag in volle opmars. Het is één van de oplossingen om wonen in de toekomst betaalbaar te houden. In Leuven zijn er verschillende projecten actief, zoals BotaniCo, Notenkraker, De Sijs en Wijg & Co.

Vlaams-Brabant kampt met grote uitdagingen op het vlak van wonen. Ze is niet alleen de duurste Vlaamse provincie om te wonen, bovendien leggen de verwachte 100.000 extra inwoners voor de komende 15 jaar extra druk op de woonmarkt. Een huisje met tuin voor elk gezin is daarom niet langer mogelijk en wenselijk.


Woningdelen speelt in op maatschappelijke trends


Diverse vormen van woningdelen kunnen een antwoord bieden op vereenzaming, vergrijzing, gezinsverdunning, het mobiliteitsvraagstuk en de vraag naar betaalbaar of solidair wonen. Ze gaan verloedering van waardevol patrimonium tegen en kunnen helpen bij het streven naar klimaatneutraliteit.

Samenhuizen is niet enkel een 'stedelijke' ambitie 

Ook wonen in de kernen van onze dorpen en steden moet ervoor zorgen dat de bebouwing niet verder versnippert en de open ruimte aantast. Het zorgt voor leefbare kernen en voorkomt mobiliteitsproblemen.

Gemeenschappelijk wonen is in opmars

Gemeenschappelijk wonen is in opmars. Uit onderzoek blijkt dat 50 à 67 % van de bevolking bereid is tot het delen van de tuin. 20 à 35 % heeft interesse in het delen van woonruimte. ​

Cohousen is één vorm van gemeenschappelijk wonen waarbij huishoudens zelfstandige wooneenheden bewonen en daarnaast ook gebruik maken van uitgebreide gedeelde leefruimtes, zoals keukens, eetzalen of andere ruimtes voor gemeenschappelijk gebruik die in sommige gevallen ook voor niet-bewoners worden opengesteld.

Bezoek aan het cohousingsproject Wijg & Co
Bezoek aan het cohousingsproject Wijg & Co

Provincie en stad steunen woningdelen

“We hebben een lange traditie in het ondersteunen van woningdelen”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor wonen. ”Reeds 33 zulke woonprojecten kregen financiële en inhoudelijke steun. We bieden momenteel ook, samen met Samenhuizen vzw, gratis ‘Begeleiding-op-Maat’ aan voor gemeentebesturen".

De stad Leuven ondersteunt al enige tijd het gemeenschappelijk wonen in haar lokaal beleid. ​
“We hechten al langer belang aan gemeenschappelijk wonen, maar met de ondertekening van het charter Samenhuizen 2.0 vorig jaar gaven we officieel het signaal dat we de komende jaren de barrières voor samenhuizen zullen aanpakken en deze vorm van wonen zullen ondersteunen en stimuleren”, aldus Leuvens schepen van wonen Lies Corneillie.

Zo realiseert de stad via AG Stadsontwikkeling Leuven nieuwe woonprojecten en onderzoekt ze de mogelijkheden van nieuwe woonvormen. Bij geschikte gronden gaat ze na of deze gronden via een projectoproep kunnen worden toegekend aan een bouwgroep die een samenhuisproject wil realiseren. ​
AG Stadsontwikkeling Leuven gaf bijvoorbeeld de site van De Sijs aan de Geldenaaksebaan in erfpacht. Cohousinggroep De Sijs realiseerde er een ecologisch cohousingproject. ​

“Daarnaast gingen we de voorbije maanden op zoek naar een organisatie die een collectief woonproject met sociaal oogmerk wil realiseren op het terrein van de voormalige basisschool De Boomgaard in Kessel-Lo. Livez (Leuvens Initiatief Voor Eerlijke Zorg) zal op de site een inclusief woonproject realiseren waar mensen met verschillende zorgnoden samenwonen met niet-zorgbehoevenden en buurtbewoners. Op die manier geven we verder invulling aan het charter Samenhuizen dat we ondertekenden”, aldus schepen Corneillie.

Daarnaast promoot de stad met een jaarlijkse campagne “solidair verhuren”. Wie een kamer, appartement of hele woning leeg heeft staan, kan die aan een iets lagere prijs verhuren aan wie het door omstandigheden wat moeilijker heeft.

 

Vier Leuvense cohousingsprojecten in het vizier

Wat kunnen we leren uit concrete voorbeelden in cohousen? Met die vraag brachten lokale besturen op 11 mei een bezoek aan vier cohousingprojecten in Leuven, een initiatief van 3Wplus en Samenhuizen vzw.

BotaniCo

Cohousing BotaniCo bevindt zich op de site van de oude stadsschool op de Kapucijnenvoer, de toekomstige Hertogensite. ​
Samen omvat het 28 bijna-energieneutrale woningen en uitgebreide gemeenschappelijke delen zoals een commonhouse, een thuiswerkplek, een wasplaats, een tuin en een fietsenstalling.
De groep van bewoners is divers. Er zijn gezinnen, koppels en alleenstaanden. Sommige woningen worden verhuurd. Het werd opgeleverd in 2020.

@Cohousings Projects
@Cohousings Projects

De Notenkraker, Janseniushof

De Notenkraker telt dertien appartementen, elk met terras, en een gemeenschappelijke tuin. In hartje Leuven werd in september 2018 op de gloednieuwe Janseniussite, dicht bij het openbaar vervoer en op fietsafstand van de winkelstraten en alle mogelijke faciliteiten, de eerste steen gelegd van het eerste Abbeyfieldhuis in Vlaanderen: De Notenkraker. In december 2019 trokken de zestien bewoners in hun appartement. Alle appartementen zijn momenteel verhuurd.

@Abbeyfield
@Abbeyfield

De Sijs, Geldenaaksebaan

Cohousing De Sijs is gelegen vlakbij een kwalitatief groengebied van de Abdij van Park en aan de rand van de Leuvense binnenstad. ​
Het zijn 12 compacte nieuwbouw BEN-woningen. Het ‘Sijsgebouw’, met de collectieve ruimtes langsheen een L-vormige circulatie-as, bevordert ontmoeting. Een half-verzonken multifunctionele parkeerruimte is gelinkt aan de gemeenschappelijke tuin. ​
Dit project is gelanceerd via een projectoproep van de stad Leuven. ​ De groep heeft de grond in erfpacht voor 99 jaar. Het werd opgeleverd in de zomer van ​ 2020.

@Cohousings Projects
@Cohousings Projects

Wijg & Co, Wijgmaal

Wijg & Co is een modern en ecologisch cohousingproject in Wijgmaal op de grond van de voormalige feestzaal Ter Wichmaele, Het omvat een binnengebied van 1,3 ha, volledig in het groen, op fietsafstand van Leuven en vlak bij Wijgmaal-station. ​
Het zijn 33 units en 4 inclusiestudio’s van Oak Tree Projects cv. ​
De groep deelt ook een professionele keuken, ruimte voor coworking, gastenkamers, een wassalon en een atelier. Het is een warme plek waar jong en oud zich kunnen thuis voelen. Toegankelijkheid en ecologie gaan hierbij hand in hand. Het project werd dit jaar opgeleverd.

 

Meer info: Woningdelen | Provincie Vlaams-Brabant (vlaamsbrabant.be)

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Lies Corneillie

Schepen, Stad Leuven

Trui Maes

Beleidsmedewerker, vzw Samenhuizen

Jan Velleman

Coördinator Woonwinkel West-Brabant, 3WPlus

Kathleen Van der Veken

Dienst wonen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be