Bosgroep Vlaams-Brabant plantte 244.249 bomen

Bosgroep Vlaams-Brabant voerde de voorbije 3 jaar 203 aanplantprojecten voor bossen uit. Dat is goed voor 127,81 ha of 244.249 bomen.


Bosgroep Vlaams-Brabant vzw ondersteunt een brede waaier aan boseigenaars, zoals particulieren, openbare besturen, verenigingen en bedrijven, in het beheer van hun bossen. Momenteel zijn er dat 1.343.

De Bosgroep doet aan duurzaam bosbeheer en dat bestaat uit drie belangrijke aandachtsgebieden: herbebossing, bebossing en boscompensatie. ​
Herbebossing houdt in dat na kap, windval of ziekte het bos opnieuw wordt aangeplant. ​
Bebossing betekent dat er nieuw bos wordt aangelegd op een plaats waar geen bos was. Boscompensatie houdt in dat er nieuw bos wordt aangelegd op een plaats waar geen bos was, maar met de financiering van iemand die op een andere plaats bos heeft gekapt en hiervoor dus aan boscompensatie moet doen. Netto komt er in dit geval geen nieuw bos bij.

Sinds 2021 plantte de Bosgroep Vlaams-Brabant 244.249 bomen aan.
Sinds 2021 plantte de Bosgroep Vlaams-Brabant 244.249 bomen aan.

“En de resultaten zijn er”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu. “De voorbije 3 jaar werden 244.249 bomen aangeplant in 49 Vlaams-Brabantse gemeenten”.

Overzicht resultaten aanplantprojecten 2021-2024
Overzicht resultaten aanplantprojecten 2021-2024
Overzicht van het aantal aanplantprojecten per gemeente.
Overzicht van het aantal aanplantprojecten per gemeente.

Overzicht aanplantingen.xlsx

XLSX - 18 Kb

Succesvol plantseizoen achter de rug

Het afgelopen plantseizoen, dat liep van november 2023 tot februari 2024, was een succes. Er werden op 13 verschillende locaties publieke plantacties georganiseerd. Hierbij werd telkens nieuw bos aangeplant. Deze dragen dus bij aan de hectares nieuw bos.
Van de 23,75 ha nieuw bos, komt 3,7 ha voort uit boscompensatie, de overige 20,05 ha is zuivere bosuitbreiding.
De 18,03 ha herbebossing werd uitgevoerd in bossen waar eerst om uiteenlopende redenen bos gekapt werd. Dit kan zijn uit economische overweging, met het doel om het bos om te vormen naar een meer ecologisch interessant bos of omdat het bos ziek was.

"In totaal is er dus op 41,78 ha grond aangeplant geweest, en in totaal werden er 81.158 boompjes aangeplant", besluit gedeputeerde Bart Nevens.

Overzicht van plantseizoen 2023-2024
Overzicht van plantseizoen 2023-2024

Meer info: https://www.bosgroepvlaamsbrabant.be/

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Mieke Decoster

Bosgroep Vlaams-Brabant vzw

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be