Bosaanplant langs Zenne maakt Lembeek stukje groener

500 enthousiastelingen plantten 5.600 boompjes in Halle

Op 12 februari vond een grote bosplantactie plaats aan het Perregat in Lembeek (Halle). Ruim 5.600 boompjes gingen allemaal de grond in. Zo’n vijfhonderd enthousiastelingen staken de handen uit de mouwen. Dit initiatief kadert in Plan Boommarter, een samenwerkingsverband om de waardevolle natuur in de buurt van het Hallerbos te versterken. Ook burgemeester Marc Snoeck, gedeputeerde Bart Nevens en regiobeheerder van het Agentschap voor Natuur en Bos Patrick Huvenne plantten mee. Naar goede gewoonte werd ook deze boomplantactie een groots feest, met Highland Games, animatie, begeleide wandelingen en een natuurbar.

 

Bos voor Hallenaren van de toekomst

Hallenaren zijn enthousiaste boomplanters. Meer dan vijfhonderd paar helpende handen van verenigingen, buurt- en streekbewoners en sympathisanten plantten mee.

Burgemeester Marc Snoeck: “In Halle werken we samen met partners en inwoners aan meer natuur. Want meer bos komt het welbevinden van de Hallenaars ten goede. En het is van belang om onze stad te wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering.”

Er beweegt veel in Halle

Plan Boommarter is een samenwerkingsverband van Natuur en Bos, Stad Halle, Natuurpunt, Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei en provincie Vlaams-Brabant. Het wil naast natuur mensen met mekaar verbinden en gaat samen met verenigingen en bewoners aan de slag om de omgeving mooier, groener en duurzamer te maken. De hoop is dat door deze inspanningen de zeldzame boommarter in Halle weer zal opduiken.

Resultaatgerichte initiatieven zoals Plan Boommarter ontvangen van de provincie Vlaams-Brabant financiële ondersteuning. Gedeputeerde Bart Nevens: “Acties om het draagvlak te verbreden en mensen te betrekken, zoals deze bosplantactie, ondersteunen we graag als provincie. Dit feestelijk samenzijn is een gepast moment om de rol die het Regionaal Landschap speelt in deze succesvolle lokale samenwerkingen te benadrukken.”

 

Uitbreiden en versterken

De bosaanplant vond plaats op een perceel van Natuur en Bos langs de Zenne ten zuiden van Lembeek. Het gaat om een mooie mix van inheemse soorten als wintereik, winterlinde en boskers, in combinatie met snelgroeiende wilg en abeel als zonnescherm en een bloeiende struikengordel. In totaal gaat het om anderhalve hectare aan extra bos in natuurgebied Perregat.

Verschillende instanties van de Vlaamse overheid en de stad Halle werken hier samen met strategisch project Zennevallei en Plan Boommarter aan de verdere ontwikkeling van een 12 hectare groot mozaïeklandschap van bos en grasland langs de oevers van de Zenne. Het uitzicht op het hoger gelegen Lembeekbos maakt het plaatje compleet.

Regiobeheerder van Natuur en Bos Patrick Huvenne: “Het Perregat, en het nabijgelegen Lembeekbos en Hallerbos vormen onderdelen van één van de mooiste natuurcomplexen van Vlaanderen. We willen de natuur in deze streek nog versterken én ecologisch en recreatief verbinden via Zoniënwoud en de Dijlevallei tot het Heverleebos en het Meerdaalwoud. Onder de naam Brabantse Wouden ijveren terreinbeheerders, provincie Vlaams-Brabant en gemeenten voor het statuut van Nationaal Park.”

 

Meer bos

Onder het motto 'Meer bos voor Vlaanderen!' schaart de Vlaamse overheid zich, samen met belangrijke partners zoals Natuurpunt en gemeenten, vastberaden achter een uitbreiding van het bosareaal in Vlaanderen. In Halle werd deze winter bijna 9 hectare bos aangeplant, onder andere aan Smeerhout en aan het Lembeekbos door Natuur en Bos, en aan Veugeleer door Natuurpunt Halle. Volg het op Bosteller.be

Deze plantactie aan het Perregat past binnen het plantweekend van Natuur en Bos, waarbij de eigen inspanningen samen met de lokale partners in de kijker gezet worden.

 

Bosplantactie Perregat is een evenement van Plan Boommarter, samen met CC ’t Vondel, sportdienst stad Halle en strategisch project Zennevallei, met medewerking van Vlaamse Waterweg en Vlaamse Milieumaatschappij.

Plan Boommarter is een samenwerkingsverband in Halle met Agentschap Natuur en Bos, stad Halle, Natuurpunt afdeling Halle, Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, provincie Vlaams-Brabant en Natuurgidsen Zuidwest-Brabant.

www.planboommarter.be

 

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Koen De Rijck

Plan Boommarter

Greet De Prins

Communicatie Regionale Landschappen, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be