Bomenplan op straatniveau voor gemeenten in het Zoniënwoud

De provincie Vlaams-Brabant maakt, samen met de gemeenten Sint-Genesius-Rode, Hoeilaart, Overijse en Tervuren, verder werk van een beter evenwicht tussen natuur, wonen en handel in de regio van het Zoniënwoud. De partners gaan een bomenplan per gemeente opstellen.


Het Zoniënwoud is de groene long van Brussel en de schakel tussen het Hallerbos en het Meerdalwoud, het gebied van de Brabantse Wouden. Dit beboste landschap speelt een belangrijke rol in het kader van de klimaatverandering. Maar de laatste decennia werd het gebied massaal bebouwd waardoor het landschap versnipperde. ​

Daarom gaan de provincie Vlaams-Brabant en de gemeenten Sint-Genesius-Rode, Hoeilaart, Overijse en Tervuren, in het kader van het strategisch project Horizon+, samen een innoverend ruimtelijk beleid voeren dat natuur, wonen en handel terug in evenwicht moet brengen.

De partners gaan de komende vier jaar werken aan een intergemeentelijk ruimtelijk beleidsplan waarin de grote ruimtelijke principes worden vastgelegd. Om dit traject tastbaar en actiegericht te maken, komt er een bomenplan en een beeldkwaliteitsplan per gemeente.

Er komt een bomenplan op niveau van elke straat in de vier gemeenten van de Zoniënregio
Er komt een bomenplan op niveau van elke straat in de vier gemeenten van de Zoniënregio

“Hiermee zullen we op niveau van elke wijk en straat onderzoeken hoe ze er uit zou kunnen zien. Wonen in de regio van het Zoniënwoud betekent wonen in het groen en ervan genieten. Om deze mooie leefomgeving in stand te houden, moeten we er ook zorg voor dragen”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor ruimtelijke planning.

Op publiek domein zal er worden ingezet op de aanleg van bovengrondse hemelwaterbuffering en de vergroening van de straten door het aanplanten van laanbomen. ​

“Ook de bewoners kunnen een steentje bijdragen aan de bescherming van het woud door de eigen tuin op een natuurlijkere manier in te richten”, besluit gedeputeerde Ann Schevenels.“Om hen te betrekken bij dit traject gaan we een burgerplatform oprichten waar zij al hun ideeën en bedenkingen op kwijt kunnen. Deze informatie gaan we gebruiken om de wijken op een zo goed mogelijke manier te veranderen in een klimaatbestendige woonomgeving”.

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Jo Decoster

Projectcoördinator Horizon+

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be