Blauwbandgrondel zorgt voor troebel water in vijver provinciedomein Kessel-Lo

Momenteel wordt de vijver van de trapbootjes in het provinciedomein van Kessel-Lo leeggelaten. De bedoeling is de Blauwbandgrondel te verwijderen. Deze exotische vissoort verstoort het biologisch evenwicht in de vijver door een vertroebeling van het water.

“Het water van de vijver van de trapbootjes, één van de kleinere vijvers in het domein, begon enkele maanden geleden te vertroebelen”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor de provinciedomeinen. “Oorzaak blijkt de aanwezigheid van de Blauwbandgrondel. Vandaar dat we de gepaste maatregelen nemen om het water van deze vijver terug proper te krijgen”.

De Blauwbandgrondel is een invasieve, exotische vissoort die door massale toename zorgt voor een verstoring van het biologisch evenwicht.  Blauwbandgrondels worden maar een 11-tal centimeter groot. Ze eten onder meer watervlooien, die ervoor zorgen dat de algen in het water onder controle blijven. Wanneer het aantal watervlooien gevoelig afneemt, krijgt men een ongecontroleerde algengroei en dus de vertroebeling van de vijver.

Na het aflaten van de vijver zullen de blauwbandgrondels zoveel mogelijk verwijderd en geëuthanaseerd worden. De watervogels kunnen terecht op één van de andere vijvers van het domein.

“De vijver zal zich tegen de start van het volgende seizoen spontaan terug vullen met water, afkomstig van een aantal bronnen, die de vijver voeden. Er zal dus geen probleem zijn om vanaf 1 april terug met een trapbootje het water op te kunnen”, besluit gedeputeerde Ann Schevenels. “Om invasieve exotische vissoorten in de toekomst onder controle te houden, zullen we er na het vullen van de vijver inheemse roofvissoorten, zoals snoek en baars, opzetten”.

 

Ann Schevenels

Gedeputeerde voor de provinciedomeinen, Provincie Vlaams-Brabant

Oswald Debelder

Provinciedomein Kessel-Lo, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be