Blauwalg op Mark in Tollembeek

Verbod op drinkwater voor vee

Vandaag heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) blauwalg waargenomen in de Mark in Tollembeek. Blauwalg kan giftige stoffen afgeven die bij hoge concentraties gevaarlijk zijn voor mens en dier. Provinciegouverneur Lodewijk De Witte verbiedt daarom het gebruik van water uit de Mark als drinkwater voor vee.

Provinciegouverneur Lodewijk De Witte verbiedt het capteren van drinkwater voor vee uit de onbevaarbare waterloop de Mark in Galmaarden en Herne.

'De Vlaamse Milieumaatschappij heeft vandaag blauwalg waargenomen op de Mark in Tollembeek' verduidelijkt de gouverneur. 'De blauwalg drijft op het water. Als de blauwalg bloeit en de drijflaag dikker wordt, vormt ze een stinkende brij. De blauwalgen sterven dan massaal en scheiden giftige stoffen af. In hoge concentraties zijn die schadelijk voor mens en dier. Daarom is het vanaf vandaag verboden om drinkwater voor vee op te pompen uit de Mark in Galmaarden en in Herne.'

Normaal gezien komt blauwalg enkel voor op stilstaand water van 20 tot 30 graden. Door de lage waterstanden is er nauwelijks stroming op de opgestuwde delen van de Mark. Daardoor ontstonden optimale omstandigheden voor de ontwikkeling van deze bacteriën.

Het verbod komt er bovenop het reeds eerder uitgevaardigde verbod om water uit een onbevaarbare waterloop te capteren voor het besproeien van velden.

Lodewijk De Witte

Provinciegouverneur Vlaams-Brabant, Provincie Vlaams-Brabant

Peter Huygaerts

Noodplanning, Provincie Vlaams-Brabant

Stijn Coppens

Dienst waterlopen, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be