Bike@school. Jongeren via fietsen toeleiden naar technisch onderwijs

Op dinsdag 17 april  testen leerlingen van het Sjibke uit Betekom en Het Anker uit Nieuwrode  in het Sven Nys Cycling Center in Baal het nieuwe educatief fietsproject Bike@school uit. Ze volgen er een workshop fietstechnieken, begeleid door Tony De Haes, jarenlang technische rechterhand van Sven Nys.
Bike@school wil de  sportieve interesse van jongeren in de fiets doortrekken naar het technische luik van de fiets en zo de vaardigheden en interesse in techniek in de lagere scholen vergroten en de stap naar het technisch onderwijs verkleinen.

Fietsen is nog nooit zo populair geweest

De fietssport is nog nooit zo populair geweest. Over de generaties heen wordt uitvoerig gefietst en gesupporterd.

De fiets heeft niet alleen sportieve maar ook technische uitdagingen. Fietsenmakers hebben handen vol werk met kleine en grote herstellingen. Vroeger gebeurden de kleine herstellingen immers vaak thuis. Maar vandaag kunnen veel kinderen geen kleine herstellingen meer uitvoeren.

'We willen met het project Bike@school de sportieve interesse in de fiets door trekken naar het technische luik van de fiets, de vaardigheden en interesse in techniek vergroten en de stap naar het technisch onderwijs verkleinen’, zegt Eric Beke, projectverantwoordelijke van Edutech.

Het project kadert ook binnen de doelen van de werkgroep “Herwaardering TSO-BSO”, een netoverschrijdend samenwerkingsverband tussen de Aarschotse scholen, Arktos  en CLB
 

Technisch onderwijs op een positieve manier opwaarderen

Ze willen hiermee kinderen, ouders en leerkrachten BaO & SO 1ste graad, beter informeren over technische richtingen en profielen. En ook initiatieven opstarten om kinderen en jongeren te laten proeven van techniek, zodat zij hun interesses en talenten kunnen exploreren.

‘De opwaardering TSO-BSO doelt dus op een “positieve keuze” van kinderen en jongeren. Dit wil zeggen dat zij op basis van interesses, talenten en goede informatie keuzes maken in hun studieloopbaan. We zien in Bike@school het perfecte pilootproject om de werkgroep Herwaardering TSO-BSO te inspireren’, zegt Michaël Vermeylen, technisch adviseur coördinator van het Damiaaninstituut Aarschot.

‘Jongeren stimuleren en opleiden in een technische opleiding is zeer belangrijk. Op die manier zijn ze mee met de nieuwste ontwikkelingen binnen de bedrijfstakken en kunnen ze met de beste toekomstverwachtingen de maatschappij instappen’, zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor onderwijs en economie.

Leerlingen fietstechnieken leren aanleren

De bedoeling van het project is om een technische fiets-sleutel-module uit te werken die voor scholen kan gebruikt worden. Hierbij zal het Sven Nys cycling center als aantrekkingspool, expertisecentrum, werkatelier en animatiecentrum worden gebruikt.

Het educatief pakket werd uitgewerkt door Tony De Haes, in samenwerking met de leerkrachten autotechnieken van DIA in Aarschot. Het pakket wordt uitgetest op de derde graad van enkele pilootscholen: de gemeentelijke basisschool het Anker in Nieuwrode, De Zilverlinde uit Holsbeek en de Vrije gemengde basisschool uit Betekom (Sjibke).

In een eerste fase kregen de leerlingen 5 ° jaar autotechnieken van DIA een train-the-trainercursus.
Ze leerden er hoe ze stapsgewijs fietstechnische aspecten kunnen uitleggen aan leerlingen van de lagere school. Ook werd de leerlingen uitgelegd welke pedagogische en didactische aspecten belangrijk zijn in het werken met kinderen.

Voor de tweede fase komen leerlingen van het 6° leerjaar van het Sjibke (Betekom) en het 5° leerjaar van het Anker (Nieuwrode) op dinsdag 17 april naar het Sven Nys centrum. Zij zijn proefkonijn om het educatief pakket uit te testen. Ze volgen er een technische workshop fietstechnieken, geleid door de leerlingen van het Damiaaninstituut. Deze nemen de rol in van mentor met ondersteuning van Tony De Haes en hun eigen leerkrachten. De technische workshops worden afgewisseld met sportieve activiteiten. Deze worden begeleid door Get Insane, gespecialiseerd in fietsbuitensport.

In een derde fase zullen de leerlingen van het Sjibke een meer doorgedreven cursus fietstechniek volgen in de technische ateliers van het Damiaaninstituut, samen met de leerkrachten en leerlingen autotechnieken 5e jaar. Dit gebeurt op woensdag 16 mei.

In een vierde fase zullen 6 leerlingen van DIA de workshop op verplaatsing geven. Daarvoor gaan ze naar de Zilverlinde in Holsbeek.

Het concrete product is een uitgetest educatief pakket rond fietstechnieken en buitensport waar andere lagere scholen gebruik van kunnen maken.
Na het project wordt het educatief pakket ter beschikking gesteld van andere scholen.
Het pakket kan dan gevolgd worden op het Sven Nys Cycling centrum onder begeleiding van de mentorleerlingen van de Damiaanschool of eventueel binnen de eigen school.

 

Het project Bike@school is een samenwerking tussen het Sven Nys Cycling Center, het Damiaaninstituut in Aarschot, Edutech en enkele lagere scholen in de buurt. Het project werd gefinancierd door de provincie Vlaams-Brabant die technische onderwijsinitiatieven wil ondersteunen die zorgen voor een betere aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt.

 

Marc Florquin

Gedeputeerde voor onderwijs, Provincie Vlaams Brabant

Ken Brees

Dienst onderwijs, Provincie Vlaams-Brabant

Michaël Vermeylen

Damiaaninstituut Aarschot

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be