Betere fietssnelwegen in Pajottenland

Werken aan fietssnelwegen in Liedekerke, Ternat en Dilbeek


De provincie Vlaams-Brabant en de gemeenten Dilbeek, Ternat en Liedekerke zetten samen hun schouders onder de fietssnelwegen F2 en F209. De provincie start een nieuwe studie op voor de F2 fietssnelweg tussen Brussel en Gent om op termijn een nieuw stuk aan te leggen tot aan het station van Ternat. Op de F209-fietssnelweg werkten de gemeenten Dilbeek en Ternat aan veiligheid en comfort voor de fietsers.


Verbeteringen aan de F209 in Liedekerke, Ternat en Dilbeek

Vorig jaar startte de provincie Vlaams-Brabant een studie op om de F209-fietssnelweg te optimaliseren. De F209 is de fietssnelweg die van Denderleeuw naar Brussel loopt, via Liedekerke, Ternat en Dilbeek, en spoorlijn 50A volgt.

Daarnaast bevroeg de provincie de gebruikers naar hun ervaringen.
“Hieruit kwam een actieplan voort rond onderhoud, verlichting, bewegwijzering en ontwerpplannen voor het verbeteren van ruim 20 kruispunten van de fietssnelweg met de lokale gemeentelijke wegen. Stuk voor stuk zaken die de fietservaring en de kwaliteit van de route verbeteren”, zegt gedeputeerde Tom Dehaene.

Overzichtskaart F 209
Overzichtskaart F 209

In Ternat ging de gemeente ook aan de slag met de resultaten van het studiewerk. ​
“Negen kruispunten werden onlangs aangepakt. Via extra markeringen en kleine ingrepen kunnen fietsers zich nu veiliger verplaatsen over de fietssnelweg. Delen van de fietssnelweg waar ook nog lokaal autoverkeer is, werden omgevormd naar fietsstraten. We namen ook het onderhoud over van Infrabel zodat we nauwer kunnen toekijken op het beheer van de route”, zegt Gunter Desmet, schepen van mobiliteit in Ternat.

Foto van de gemeente Ternat: Sibbekesveld
Foto van de gemeente Ternat: Sibbekesveld

“In onze gemeente ging het actieplan al in uitvoering” zegt Stijn Quaghebeur, schepen voor mobiliteit in Dilbeek. “We investeerden in de verbetering van enkele kruispunten. Ter hoogte van de Wijngaardstraat, de IJbergstraat, de Roomstraat, de Herdebeekstraat, de Bullenbergstraat, de Borrestraat en de Poverstraat in Schepdaal/Itterbeek maakten we de fietsoversteken veiliger en zichtbaarder. Een fikse stap voorwaarts in de veiligheid voor onze fietsers”.

Foto's van de gemeente Dilbeek:

Kouterstraat/Bullenbergstraat
Kouterstraat/Bullenbergstraat
Borrestraat
Borrestraat
Kouterstraat/Bullenbergstraat
Kouterstraat/Bullenbergstraat

Over het volledige tracé van de F209 voorziet de provincie ook straatverlichting en bewegwijzering.
“De lichtstudie is lopende. De plaatsing van de verlichting wordt verwacht in de loop van 2021. Ook bewegwijzering, een belangrijk knelpunt dat gebruikers signaleerden, wordt voorzien. Die komt er vanaf midden 2021”, zegt gedeputeerde Tom Dehaene.


Studie voor fietssnelweg tussen stations va St.-Martens-Bodegem en Ternat

Om de F2-fietssnelweg tot het centrum van Ternat te kunnen aanleggen, start de provincie Vlaams-Brabant deze week een nieuwe ontwerpstudie op het grondgebied van Ternat en Dilbeek. De F2 is de fietssnelweg die van Gent naar Brussel loopt, via Ternat en Dilbeek, en spoorlijn 50 volgt.

“Het gaat om een traject van 3,2 km en loopt van het station van Sint-Martens-Bodegem, door het centrum van Ternat tot aan het station van Ternat. Door de dichte bebouwing in dit gebied is de realisatie van de fietssnelweg een hele uitdaging. Wij nemen daarom de rol op als trekker en bouwheer om tot snellere realisatie te kunnen komen en werken daarvoor nauw samen met de gemeenten Dilbeek en Ternat”, zegt gedeuteerde Tom Dehaene.

De studie werd gegund aan de studiebureaus Sweco en Buur. De ontwerpplannen moeten binnen een jaar klaar zijn.

In 2016 deed de provincie al een uitgebreide studie naar het traject van de volledige F2. ​
Daaruit kwam een voorkeurtracé voort dat zich aan de noordzijde van de spoorlijn bevindt. De provincie maakte toen ook concrete ontwerpplannen voor het traject tussen de Brusselse grens en station Sint-Martens-Bodegem. Ze droeg die ontwerpplannen vervolgens over aan De Werkvennootschap voor uitvoering, die momenteel lopende is.

 

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Stijn Quaghebeur

Schepen, Gemeente Dilbeek

Gunter Desmet

Schepen van mobiliteit, Gemeente Ternat

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be