Betaalbare nulenenergiewoningen in Vlaams-Brabant

Europese steun voor betaalbare nulenergiewoningen in Huldenberg

Hoe maak je nulenergiewoningen voor iedereen haalbaar? De provincie Vlaams-Brabant en Kamp C, het kenniscentrum rond duurzaam bouwen en wonen van de provincie Antwerpen, gaan met het Europees project ‘Housing 4.0. Energy’ de uitdaging aan.

Samen met partners uit Vlaanderen, Nederland, Duitsland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk, werkt de provincie Vlaams-Brabant aan innovatieve technieken en materialen om CO2-neutraal te bouwen. In het Vlaams-Brabantse Huldenberg en op vijf sites in het buitenland worden energiezuinige 'piloothuizen' gebouwd.

Eén van de toverwoorden om dat alles betaalbaar te houden, is digitalisering. De partners ontwikkelen en testen een digitaal bouwplatform dat toelaat het ontwerp van een woning, de productie van duurzame bouwelementen én de eigenlijke constructie perfect op elkaar af te stemmen en te vereenvoudigen. Voor elke keuze die de ontwerper maakt, zal het platform aangeven wat de gevolgen zijn voor de kosten, de uitstoot van broeikasgassen en het bouwproces. De digitale aanpak maakt het ook makkelijker succesvolle ontwerpen te verspreiden en verder te ontwikkelen. Housing 4.0 Energy toont sociale huisvestingsmaatschappijen, architecten, aannemers, lokale overheden en zelfbouwers zo de weg naar koolstofarme technieken, materialen en bouwwijzen.

“We kijken ernaar uit samen te werken met veelbelovende partners om een formidabele uitdaging aan te gaan: kleine, nulenergiewoningen bouwen die betaalbaar zijn voor iedereen,” legt Tom Dehaene uit, gedeputeerde voor Wonen en Internationalisering in de provincie Vlaams-Brabant.

De partners van Housing 4.0 Energy maken zich sterk dat kleinere CO2-neutrale nulenergiehuiznen de uitstoot van broeikasgassen met 60 procent kunnen verminderen. De digitale aanpak zorgt voor 25% minder kosten.

De provincie Vlaams-Brabant en Kamp C zullen in Huldenberg zes demowoningen bouwen die de digitale aanpak en de innovatieve materialen en technieken demonstreren. De huizen worden verhuurd via het sociale verhuurkantoor SPIT. De initiatiefnemers zullen zo ook testen of de nieuwe huizen tegemoet komen aan alle noden en wensen van kleine huishoudens.

 “De ervaring die we in dit internationale project zullen opdoen rond kleine en betaalbare nulenergiewoningen, gebouwd met duurzame materialen, zal zeker een belangrijke bijdrage leveren aan onze lopende circulaire bouwtrajecten.“ aldus Peter Bellens, voorzitter van Kamp C en gedeputeerde voor Europese samenwerking van de provincie Antwerpen.

Het totale budget van Housing 4.0 Energy bedraagt 4,2 miljoen euro. Daarvan bestaat 2,5 miljoen euro uit Europese subsidies.

Peter Dhondt

Projectmanager, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be