Behaag je tuin

Nieuwe samenaankoop hagen, planten en bomen van start

 

De jaarlijkse samenaankoop van haagpakketten, hoogstamfruitbomen, loofbomen, klimplanten en wilgentakken, georganiseerd door de regionale landschappen, gaat van start op 1 september in 57 gemeenten. Tot 15 oktober kan men plantgoed bestellen via www.behaagjetuin.be. De afhaaldag vindt plaats op 9 december in de gemeentelijke verdeelpunten.

 

Meer klimaatbestendige tuinen

Vorig jaar plaatsten 1.825 Vlaams-Brabanders een bestelling. 59.310 stuks plantgoed gingen zo de grond in.

“We zijn blij dat onze inwoners zo hun tuin klimaatbestendiger maken. Het aanbod van ‘Behaag je tuin’ heeft ook bomen en pakketten op maat van kleine tuinen. Wie weinig plaats heeft kan bijvoorbeeld kiezen voor een klimplant. Bosroos, heggenrank en kamperfoelie zijn echte blikvangers in een tuin en trekken nuttige insecten aan”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu.

 

Met elke bestelling wordt tuin mooier en biodiverser

Via de samenaankoop ‘Behaag je tuin’ bestelde Bram Aertsen uit Heverlee al drie keer plantgoed en is hij van plan om dat opnieuw te doen. ​

“Ik had geen kennis van hoe een tuin in te richten. ​ Eerst was er alleen gras, zoals bij veel tuineigenaars. In 2018 bestelden we een gemengde haag via de samenaankoop. Sindsdien blijft de tuin evolueren. Elk jaar pikken we een stukje gazon in voor bomen, planten, struiken en bloemen.”

“Ik ben tevreden over de kwaliteit van het plantgoed”, gaat Bram Aertsen verder. “Ook de bestelling en ophaling verlopen erg vlot. In 2020 bouwden we dan een wilgenhut en planten we een vogelbosje achteraan de tuin. In 2022 kochten we nog een wilde bosrank en een kleinbladige linde. Een mooie tuin blijft continu evolueren, dus plaats ik dit jaar zeker opnieuw een bestelling”.

De tuin van Bram Aertsen uit Heverlee na drie deelnames aan 'Behaag je tuin'.
De tuin van Bram Aertsen uit Heverlee na drie deelnames aan 'Behaag je tuin'.

Vragen bij de keuze van je plantgoed? ​

'Behaag je tuin' wordt georganiseerd door de regionale landschappen. Ken jij je regionaal landschap al? Zij bestaan uit lokale teams van landschapsexperten die dagelijks in partnerschap samenwerken rond landschap, natuur & klimaat, en erfgoed. Ontdek ze op www.regionalelandschappen.be.’ 

Meer info en bestellen: www.behaagjetuin.be

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Greet De Prins

Communicatie Regionale Landschappen, Provincie Vlaams-Brabant

Lies Heirman

Biodiversiteitsmedewerker, Regionaal Landschap Brabantse Kouters

Annabel Pennings

medewerker biodiversiteit, Regionaal Landschap Dijleland

Katelijne Aelen

Medewerker educatie, Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei

Tinne Cockx

Projectcoördinator, Regionaal Landschap Noord-Hageland

Anneleen Roels

Projectmedewerker, Regionaal Landschap Zuid-Hageland

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be