Behaag Je Tuin

Start samenaankoop voor streekeigen plantgoed

De provincie Vlaams-Brabant en de 5 Vlaams-Brabantse Regionale Landschappen organiseren opnieuw ‘Behaag Je Tuin. Behaag Je Tuin is een samenaankoop van inheemse hoogstambomen, andere bomen, hagen, heggen, houtkanten en paardvriendelijke plantenpakketten voor de eigen tuin en weide. Sinds de start van deze actie in 2009 werden al meer dan 327.000 stuks streekeigen plantgoed aangekocht. Dat geeft niet alleen een boost aan de biodiversiteit, ook het lokale landschap ondervindt er baat bij.


Aanbod op maat van de eigen streek

Tot 15 oktober kunnen inwoners van Vlaams-Brabant kwalitatief en streekeigen plantgoed bestellen om zo hun tuin te vergroenen. ​
“Ons aanbod is geschikt voor elk type tuin, groot of klein. De Regionale Landschappen zorgen voor een uitgebalanceerd aanbod van bomen en struiken uit onze streek. Zo integreert men zijn/haar tuin mooi in het landschap. Dat is ook goed voor insecten, vogels en kleine zoogdieren”, zegt Annabel Pennings, medewerker biodiversiteit van het Regionaal Landschap Dijleland.

Dit jaar is radiostem Tom De Cock het gezicht van ‘Behaag Je Tuin’.
“Als je iets in je tuin wil veranderen: informeer je dan goed vooraf met de tuinaannemer of architect over de herkomst van de plantgoed. Te weinig mensen zijn er zich vandaag van bewust dat dit een belangrijke positieve impact heeft op de lokale biodiversiteit. We eten wel al veel lokaler dan 10 jaar geleden, maar nu is het tijd om ook samen lokaal te planten”, zegt hij.

Tom De Cock is dit jaar het 'gezicht' van Behaag Je Tuin
Tom De Cock is dit jaar het 'gezicht' van Behaag Je Tuin

85% van de Vlaams-Brabanders bezit een tuin.
“Dat vertegenwoordigt een erg grote oppervlakte in onze provincie. Samen met onze inwoners willen we de klimaatverandering aanpakken. Het biodivers en klimaatbestendig inrichten van onze tuinen met streekeigen bomen en hagen biedt daartoe een uitgelezen kans”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu. “Meer bomen en struiken in de tuin zorgen voor verkoeling bij extreme temperaturen, iets waar we door de klimaatverandering meer nood aan zullen hebben. Bij overvloedige regen helpen die aanplantingen de bodem beschermen en zorgen er mee voor dat die meer water kan opnemen. Veel meer dan bij een gazon of verharde oppervlakten het geval is”.

 

Nieuw: plantgoed voor kleinere (stads)tuinen

Sinds vorig jaar kan men al klimaatbomen bestellen die goed bestand zijn tegen extreme hitte, langdurige droogte en wateroverlast. Dit jaar wordt het aanbod verder uitgebreid met bomen en pakketten op maat van kleinere stadstuinen. ​
“We kregen meer vragen voor geschikt plantgoed van bewoners met kleinere tuinen. Daarom hebben we nu ook voor hen een selectie van kleinere bomen en een gemengde haag gemaakt”, zegt Annabel Pennings. “Deze haag kan men overal zetten, maar men moet rekenen op zo’n 50m² plaats voor een boom.”

Vlaams-Brabanders zorgden in 2020 voor 23 km meer natuur

Vorig jaar was de samenaankoop ‘Behaag je tuin’ een extra groot succes. ​
De lockdown zette tuinders aan om bomen en struiken te planten voor een mooie thuisomgeving. 1.515 Vlaams-Brabanders deden mee en zorgden zo voor meer natuur in hun tuin. ​
Ze bestelden samen 73.950 stuks plantgoed voor hagen, heggen en houtkanten. Dit is goed voor meer dan 23 km groene linten in de Vlaams-Brabantse tuinen.

Het aanbod in een notendop:

● Klimaatbomen: kunnen een langere periode van droogte verdragen en bieden veel schaduw.
● Bomen die geen last hebben van natte voetjes: Zwarte els, (Knot)wilg, Europese vogelkers, Fladderiep
● Bijvriendelijke bomen: ​ Fruitbomen (appel, peer, kers, kriek, mispel), Kleinbladige linde (winterlinde), zomerlinde, boskers, Spaanse aak en Europese vogelkers.
● Bomen geschikt voor kleinere tuinen: Spaanse aak (hoogte 10m-12m, breedte 5-10m), Knotwilg (vormboom, je kan ze zo groot laten worden als je wil - regelmatig snoeien), Wilde lijsterbes (hoogte 8m-12m, breedte 5m-10m), Europese vogelkers en eenstijlige meidoorn. ​
● Gemengde haag voor kleinere tuinen: pakket met 15 plantjes waaronder 5 liguster, 5 haagbeuk en 5 eénstijlige meidoorn. Goed voor 3 à 4 meter haag. ​
● Bijvriendelijke pakketten: bloesem- en bessenheg, bijenheg, Vogelbosje/Bosrand, Houtkant, Paardenpakket


Voor persoonlijk advies over de soortenkeuze, het aanplanten en het onderhoud kan terecht bij een Vlaams-Brabants Regionaal Landschap: Regionale Landschappen | Regionale landschappen
Voor de bestelling kan men terecht op Behaag je tuin | Index

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Simon Mestdagh

Communicatie Regionale Landschappen, Provincie Vlaams-Brabant

Lies Heirman

Biodiversiteitsmedewerker, Regionaal Landschap Brabantse Kouters

Annabel Pennings

medewerker biodiversiteit, Regionaal Landschap Dijleland

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be