Begraafplaatsen als stapstenen in het open ruimte netwerk

Provincie Vlaams-Brabant ondersteunt Boortmeerbeek in visieontwikkeling voor begraafplaatsen

De provincie Vlaams-Brabant steunt Boortmeerbeek bij het ontwikkelen van een toekomstvisie voor haar begraafplaatsen. Dit unieke onderzoek omvat niet alleen de gezamenlijke visie op alle begraafplaatsen van de gemeente, maar richt zich ook op de integratie ervan in het sociale en ecologische weefsel van de gemeenschap.

"Begraafplaatsen hebben van oudsher een cruciale rol gespeeld in ons landschap, zowel als culturele locaties als ontmoetingsplaatsen. Deze onderzoeksopdracht biedt een kans om deze bijzondere plekken te herstellen tot actieve en waardige elementen van het landschap" zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor ruimtelijke planning.

De opdracht werd gegund aan het studiebureau Atelier Romain. Het onderzoek heeft drie schaalniveaus:

  1. Hoe kunnen begraafplaatsen zelf evolueren tot nieuwe openbare ruimtes die uitnodigen tot bezinning?
  2. Hoe kunnen ze verbonden worden met het netwerk van openbare ruimtes?
  3. Hoe kunnen ze een onderdeel worden van een nieuwe belevingsroute binnen verschillende dorpen, met oog voor sereniteit en rust?

"Hierbij is het van cruciaal belang om niet alleen waardevolle open ruimtegebieden te betrekken, maar ook infrastructuur en voorzieningen die ondersteunend zijn voor het creëren van een toekomstvisie waarin de begraafplaatsen sociaalruimtelijk verweven zijn in Boortmeerbeek" zegt gedeputeerde Ann Schevenels.

"Als gemeentebestuur zijn we blij dat we van het Provinciebestuur een subsidie ontvangen voor deze onderzoeksopdracht. Als bestuur beschikken we over onvoldoende budgettaire middelen om zelf zo'n studies laten uit te voeren. Dit onderzoek zal onze vier begraafplaatsen een toekomstvisie geven die voor onze gemeente, maar vooral voor alle nabestaanden van de dierbare overledenen respect en waardering zal krijgen." besluit Karin Derua, burgemeester van Boortmeerbeek.

Katrien Putzeys

Dienst ruimtelijke planning, Provincie Vlaams-Brabant

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be