Babytheek Lennik opent de deuren

Op zaterdag 27 juni om 9 uur opent de eerste Vlaams-Brabantse Babytheek in Lennik. Dat is een uitleendienst voor babymateriaal op initiatief van de Gemeente Lennik en Netwerk Bewust Verbruiken met steun van de provincie Vlaams-Brabant. Het project maakt kwalitatief babymateriaal toegankelijk voor een breed publiek.

Bibliotheek voor babymateriaal

Een baby in aantocht? Dan verzamel je vast heel wat materiaal. Koop je alles nieuw of kopen familieleden en vrienden nieuwe dingen? Dan kost dat handenvol geld. 

“De babytheek heeft voor jonge ouders een belangrijke sociale functie, ze zorgt ervoor dat ze alle nodige materiaal kunnen ontlenen voor hun kindje en tegelijk is het een leuk trefpunt waar ze ervaringen en tips kunnen uitwisselen met andere mama’s en papa’s", zegt Irina De Knop, burgemeester van Lennik.

"Met de babytheek toont de gemeente aan dat duurzaamheid niet louter een slogan is. We willen er ook concreet mee aan de slag in het dagelijkse leven van de Lennikenaar", zegt Hendrik Schoukens, schepen voor mileu en verantwoordelijke “Duurzaam Lennik 20-30”.

"We willen jonge ouders concreet laten kennismaken met ‘gebruik in plaats van bezit’. Zo kunnen ze helpen zorgen voor het verkleinen van de afvalberg en een klimaatvriendelijke toekomst voor hun kind. De Babytheek wil tegelijk een sociale functie hebben voor hen, het is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor jonge ouders", zegt.Eva van Velzen, bezieler van de Babytheken bij Netwerk Bewust Verbruiken.

"De klimaatverandering aanpakken betekent dat we ook onze consumptiepatronen moeten durven herbekijken. Hergebruik is dan ook vaak een zeer goede oplossing om onze afvalberg structureel te verkleinen. Daarom ondersteunen we met de provincie Vlaams-Brabant  dit project in Lennik met een subsidie van 5.250 euro in het kader van onze duurzame klimaatprojecten", zegt.Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu en duurzaamheid.


Hoe werkt de Babytheek?

●    Iedereen kan lid worden van de Babytheek. De Babytheek is er voor ouders en grootouders, nieuw samengestelde gezinnen en alleenstaande ouders, met een groter of kleiner budget, voor minimalisten en mensen die graag iets nieuws uitproberen…  
●    Als lid van de Babytheek heb je op een eenvoudige manier toegang tot kwalitatief babymateriaal
●    Je kunt materiaal lenen voor lange termijn (max. 6 maanden) of korte termijn (enkele weken). Zo kun je ook producten uittesten en uiteindelijk kiezen voor een product dat goed bij je past (een draagdoek of een draagzak, een wiegje of co-sleeper...)
●    Je wint ruimte omdat je enkel materiaal in huis hebt die je op dat moment gebruikt
●    Je geeft gebruikt materiaal steeds terug, zo geef je het materiaal een langer leven en verklein je de afvalberg

Bijzonder aan Babytheek Lennik

●    Babytheek Lennik is de eerste Babytheek in Vlaams-Brabant.
●    De Babytheek Lennik is verbonden aan het OCMW Lennik met steun van het Huis van het Kind Pajottenland. Alle betrokkenen zijn sinds de aanvang van het project zeer enthousiast en zien het als een unieke kans voor jonge gezinnen in Lennik om elkaar te ontmoeten
●    Babytheek Lennik ontving de volledige steun van het gemeentebestuur. Er werd een leegstaand pand gevonden in het centrum van Lennik waar de Babytheek van start gaat. Ook de tweedehandswinkel en het toekomstige praatcafé zullen in dit pand ondergebracht worden. Een circulaire en sociale hub in hartje Lennik
●    Lennik durft te pionieren met de Babytheek. Dit is het eerste circulaire project dat de gemeente zelf opstart. Het is een mooi, toekomstgericht gebaar naar de jonge gezinnen van Lennik
●    Babytheek Lennik zal 3 keer per week open zijn, nl. op woensdag tussen 13.30 en 16.30 uur, op donderdag tussen 16.30 en 19.30 uur en op zaterdag tussen 9 en 12 uur. Lees meer op https://babytheek.wordpress.com/babytheek-lennik/

 

Bart Nevens

Gedeputeerde voor leefmilieu, Provincie Vlaams-Brabant

Eva van Velzen

Netwerk Bewust Verbruiken

Machteld De Kegel

OCMW Lennik

Inez Debaus

Dienst leefmilieu, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be