AZ Jan Portaels fietst de files voorbij met De Fietstest
Het Vilvoordse ziekenhuis AZ Jan Portaels maakt werk van duurzame mobiliteit en nam deel aan De Fietstest van de provincie Vlaams-Brabant.
AZ Jan Portaels in Vilvoorde gaat binnen enkele jaren zijn intrek nemen in gloednieuwe gebouwen op de CAT-site, aan de achterzijde van het stationsgebouw. Zorgklanten, begeleiders, bezoekers en medewerkers zullen het nieuwe gezondheidshuis eenvoudig en vlot kunnen bereiken met de fiets en het openbaar vervoer.
Die bereikbaarheid speelt het ziekenhuis op de huidige site wel eens parten. Gelegen in het hart van de stad ondervinden zorgklanten en medewerkers momenteel hinder van de werken ter hoogte van het Heldenplein. Het Heldenplein, met in het verlengde daarvan de Lange Molensstraat, is de belangrijkste toegangsweg naar het ziekenhuis.
"We merken effectief dat onze patiënten en medewerkers steeds langer onderweg zijn van en naar het ziekenhuis. Ruim 20% van onze medewerkers woont aan de andere zijde van het kanaal en komt dus via de Europabrug, het Heldenplein en de Lange Molensstraat naar het werk".
De huidige en verwachte hinder, na de werken aan het Heldenplein wordt immers ook de Lange Molenstraat aangepakt, in combinatie met de drijfveer om zich te profileren als duurzame werkgever maken dat het ziekenhuis inzet op het promoten van alternatieven voor koning-auto voor het woon-werkverkeer.
Na een eerdere succesvolle editie in 2017, trapte het ziekenhuis op 27 februari haar nieuwe “De Fietstest”-campagne af. Met hulp van de Provincie Vlaams-Brabant lieten een veertigtal werknemers de wagen voor drie weken aan de kant staan. In ruil kregen ze een elektrische fiets, bakfiets of speed pedelec ter beschikking.
Zeker met de vele werven in de omgeving kan dat flink wat tijdswinst opleveren.
“Met De Fietstest willen we werknemers overtuigen om hun wagen thuis te laten en met de fiets te gaan werken”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. “De speed pedelec zat nog niet in het aanbod bij de eerste editie. In het woon-werkverkeer is dat een echte game-changer. Een woon-werkafstand van meer dan 15 km wordt daardoor makkelijker te overbruggen. De provincie werkt samen met partners ook aan een betere bereikbaarheid per fiets. Tegen eind juni wordt een ontbrekend stuk fietssnelweg over de vroegere site van Forges de Clabecq afgewerkt en kan je via de F1 tot op 100 meter van de ingang van het ziekenhuis fietsen.”
De deelnemers kijken alvast enthousiast uit naar de test.
“Ik woon op zo’n 18 km van het werk en neem uit gemak steeds de auto. ’s Ochtends zit ik al snel 40 minuutjes in de wagen om tot op het werk te raken, Vilvoorde binnenrijden via de Europabrug, dat is elke dag weer aanschuiven. En ’s avonds gebeurt hetzelfde in de omgekeerde richting. Veel tijd en zin om ’s avonds nog te sporten is er niet, dus toen ik de uitnodiging van De Fietstest zag, dacht ik: waarom niet sport en woon-werk combineren?”
Tom Dehaene
Steven Fagard
Rani Hemelaer
Frank Ilsbroux