Artificiële Intelligentie helpt huisartsen longziekten opsporen

Onderzoekers van het Academisch Centrum voor Huisartsengeneeskunde van de KU Leuven en de Leuvense start-up ArtiQ onderzochten, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, hoe artificiële intelligentie (AI) de huisartsenpraktijk kan ondersteunen. Met het innovatieproject ‘Slimme spirometrie voor huisartsen’ wil men de spirometer, een toestel om de longfunctie te meten, slimmer maken. Dit helpt de huisarts correct te meten. Zo kunnen huisartsen in hun praktijk sneller longziekten opsporen.


1.2 miljoen Belgen lijden aan een longziekte, maar bij 400.000 van hen is dit nog niet ontdekt. ​
Om longziekten op te sporen kan de huisarts een spirometer gebruiken. Dit is een klein toestel dat de longfunctie meet aan de hand van de luchtstroom die de patiënt kan uitblazen. Een spirometer helpt bij het opsporen van astma, chronische bronchitis en andere longziekten. Ook bij mensen die COVID hebben doorgemaakt, meet het kleine toestel hoe het met de longfunctie is gesteld. ​
Maar niet elke huisarts gaat even graag met de spirometer aan de slag. De patiënt moet explosief uitademen in het kleine toestel. Gebeurt dat niet helemaal correct, dan zijn de resultaten niet accuraat en kan de arts dus een verkeerde diagnose stellen. De resultaten zijn bovendien niet echt gebruiksvriendelijk en dus moeilijk te interpreteren.
Nochtans kan een snelle en correcte diagnose veel leed besparen en de patiënt sneller goed behandelen.

Prof. dr. Jan Verbrakel van KU Leuven test de longinhoud via een spirometer
Prof. dr. Jan Verbrakel van KU Leuven test de longinhoud via een spirometer

Artificiële Intelligentie toepassen in de geneeskunde

De Leuvense start-up ArtiQ is gespecialiseerd in het ontwikkelen van artificiële intelligentie software voor longziektes. Hun technologie wordt al gebruikt in ziekenhuizen en bij klinische studies voor nieuwe geneesmiddelen. Met deze ervaring op zak, ontwikkelde ze nu een software om spirometers slimmer te maken om de huisartsen te ondersteunen.

"De software die we ontwikkelden, interpreteert de resultaten van de spirometer en vertaalt die naar heel gebruiksvriendelijke data. De arts krijgt meteen na de test op zijn computerscherm te lezen hoe groot de kans is dat de patiënt aan astma, chronische bronchitis, COPD of een andere aandoening lijdt. Artificiële intelligentie wordt hier dus gebruikt om patronen van specifieke ziektes te herkennen en zo de diagnose van de arts te ondersteunen”, zegt Julie Maes, product manager van ArtiQ.

De meting wordt via AI-technologie besproken.
De meting wordt via AI-technologie besproken.

In het project ‘Slimme spirometrie voor huisartsen’ werken onderzoekers van het Academisch Centrum voor Huisartsengeneeskunde van de KU Leuven samen met het bedrijf om de technologie uit te rollen naar enkele huisartsenpraktijken en de ervaringen van de artsen vast te leggen.

In totaal namen 39 huisartsen en een aantal verpleegkundigen van verschillende groepspraktijken deel aan het project. Er werd voldoende informatie verzameld van 47 patiënten om verder het gebruik van de software bij hun spirometrie-sessie te onderzoeken. Uit de bevraging bij de deelnemende artsen blijkt dat huisartsen de ondersteuning door de software nuttig vonden en er gebruik van willen maken in hun praktijk.

Innovatie verbetert de zorg

“Innovatie verbetert onze zorg”, zegt professor Jan Verbakel van de KU Leuven. “Door sneller de juiste diagnose te stellen, kunnen we sneller een geschikte behandeling starten. Dat maakt een groot verschil voor de individuele patiënt, maar op grotere schaal verbetert het ook de gezondheidszorg en ontlast het de ziekenhuizen.”
De slimme spirometer zit nog in een studiefase. Als die is afgerond, is het de bedoeling om de toepassing in België en Europa uit te rollen. Om zo uiteindelijk een betere gezondheidszorg te bieden.

De provincie Vlaams-Brabant investeerde zo'n 91.000 euro in het innovatieve project 'Slimme spirometrie voor huisartsen' van ArtiQ en KU Leuven
De provincie Vlaams-Brabant investeerde zo'n 91.000 euro in het innovatieve project 'Slimme spirometrie voor huisartsen' van ArtiQ en KU Leuven

Investeren in innovatie draagt bij aan onze welvaart en welzijn

‘Slimme spirometrie voor huisartsen’ kreeg een innovatiesubsidie van 90.687 euro van de provincie Vlaams-Brabant. In totaal investeerde ze vorig jaar 675.128 euro in innovatie.
“Het is een knap voorbeeld van wat er gebeurt als slimme koppen van kennisinstellingen, ondernemers en overheden elkaar vinden. Via Smart Hub Vlaams-Brabant stimuleren we graag zulke samenwerkingen met een innovatiesubsidie”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie. “En Vlaams-Brabant is een innovatieve regio. Veel bedrijven en mensen werken aan de verbetering van onze geneeskunde, ons milieu, onze voeding, onze energiebehoefte, onze mobiliteit. We zijn blij dat we hier ons steentje kunnen toe bijdragen. Zo dragen we allen bij aan de welvaart en toekomst van onze provincie.”

 

Meer info:

Blazen is weten: Innovatie bij de huisarts - Slimme Spirometrie · ACHG

ArtiQ Smart Spirometry Explainer Video - YouTube

Home - ArtiQ

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Jan Verbakel

Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde, KU Leuven

Julie Maes

Product Manager, ArtiQ

Pierre Faché

Dienst economie, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be