Appelgebak uit gerestaureerde bakoven dankzij ​ Regionale Landschappen

Voorstelling resultaten 2023 van de 5 Vlaams-Brabantse Regionale Landschappen

Op 6 maart werd de pittoreske bakoven aan de watermolen op de Laan in Overijse opgestookt. De restauratie van de bakoven is één van de vele projecten die de Regionale Landschappen van Vlaams-Brabant in 2023 realiseerden. 


Regionale landschappen zijn streeksamenwerkingen van de provincie, gemeenten en lokale verenigingen. Ze brengen inwoners en partners samen rond een landschapsverhaal dat inspireert en voor verbondenheid zorgt. In Vlaams-Brabant zijn er 5: Dijleland, Noord- en Zuid-Hageland, Brabantse Kouters en Pajottenland & Zennevallei.

Het was een gezellige bedrijvigheid in en rond het bakhuisje in Terlanen. Daar wordt nog gestookt via het ambachtelijke proces van het ‘aangejaagd stoken’ met bussels van zachthout waarbij de vlammen de bakstenen van de koepel opwarmen.

“Bij een bakoven worden de verschillende energietrappen benut. Eerst gaat brood de oven in op 220°C en direct daarna het appelgebak in de restwarmte op 180°C”, zegt Marjolijn Bloemmen, Blue Deal coördinator bij het Regionaal Landschap Dijleland, bakker en docent bij Bakhuis BO&CO. ​ ​ ​ 

De oude bakoven van Terlanen werd gerestaureerd en weer in gebruik genomen.
De oude bakoven van Terlanen werd gerestaureerd en weer in gebruik genomen.

“De restauratie van deze bakoven werd mee gefinancierd vanuit onze 360° erfgoedprojecten”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed. “Een bakoven is geen elektrische oven die je met een knopje op de juiste temperatuur zet. Fijn om te zien dat rond het herstel van de bakoven zich een vriendengroep ‘de Moskesbakkers’ vormt. Ze werken met lokale producten en ze verdiepen zich in de ambacht van het bakken in een bakoven.”

Met de smaak van het appelgebak in de mond, blikten de Regionale Landschappen van Vlaams-Brabant tevreden terug op de projectrealisaties van 2023:

 • 18 kilometer hagen en heggen aangeplant of hersteld 
 • 28128 m² houtkanten aangeplant of hersteld 
 • 5 ha bos aangeplant buiten boscompensatie
 • 560 solitaire bomen aangeplant
 • 13 monumentale bomen verzorgd
 • 103 knotbomen aangeplant en 837 knotbomen onderhouden
 • 40 hoogstamboomgaarden aangelegd of hersteld - ​ goed voor 637 aangeplante hoogstamfruitbomen en 256 onderhouden hoogstamfruitbomen
 • 109.932 bomen en struiken werden aangekocht voor de projecten
 • 19 poelen aangelegd en 11 onderhouden/hersteld
 • klein historisch erfgoed gerenoveerd waaronder 2 kapellen en 1 kruis, 5 ijskelders en 4 bakovens. 
 • 67 nestkasten opgehangen 
 • 70 terreinrealisaties op openbaar domein uitgevoerd in samenwerking met gemeenten. 
 • 7 plekken ingericht als groene belevingsplekken (speelbossen, speelnatuur, picknick, luwte-oases…)
 • 6 speelplaatsen vergroend
 • 7 zorginstellingen vergroend 
 • 83 publieksactiviteiten georganiseerd (cursussen, wandelingen, feesten in het landschap) voor 10.512 deelnemers. 
 • 291 educatieve activiteiten georganiseerd (natuur- en milieueducatie) voor 6.865 deelnemers. 
 • 1.961 Vlaams-Brabanders plantten met advies en begeleiding van de regionale landschappen zelf 20 km hagen, heggen en houtkanten, 3851 hoogstam(fruit)bomen, 1346 klimplanten en 358 knotbomen via de actie ‘Behaag je tuin’. 

“Samen met de Regionale Landschappen en partners op het terrein werken we elke dag aan natuur en landschap in onze streek. We zijn tevreden met deze aanplantingen voor een klimaatbestendig en biodivers landschap. Een kwaliteitsvolle open ruimte beschermt beter tegen biodiversiteitsverlies en klimaatuitdagingen zoals de steeds frequentere hittegolven, droogte en overstromingen”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu. 

“De resultaten zijn zichtbare acties op het terrein. Daarnaast werken we ook aan visievorming voor een kwaliteitsvol landschap. We verweven de verschillende functies van het landschap, zoals integraal waterbeheer, duurzame landbouw, erfgoed, landschapsbeleving en biodiversiteit, met elkaar. Het landschap is een puzzel waarin geen enkel stukje kan ontbreken. Gemeenten, verenigingen, inwoners, natuurverenigingen, landbouwers en jagers kunnen bij ons aankloppen voor adviesverlening en ondersteuning bij concrete acties”, besluit Jan Verroken, coördinator van het Regionaal Landschap Dijleland.

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Greet De Prins

Communicatie Regionale Landschappen, Provincie Vlaams-Brabant

Frederik Vanlerberghe

Dienst leefmilieu, Provincie Vlaams-Brabant

Dominique Stels

Dienst erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be