Anderstaligen uit Tienen maken hun eigen krant in eenvoudig Nederlands

Op 25 september gaat, met steun van de provincie Vlaams-Brabant, de tweede editie van ‘Gemakkelijk Nieuws uit Tienen’ van start. ‘Gemakkelijk Nieuws’ is een krant, samengesteld door een redactieteam van Tiense vrijwilligers, die het Nederlands bij hun anderstalige stadsgenoten willen stimuleren.
‘Gemakkelijk nieuws uit Tienen’ is een initiatief van Taal in praktijk (TIP). Deze organisatie bestaat uit Tiense vrijwilligers die hun anderstalige stadsgenoten willen ondersteunen in het aanleren van de Nederlandse taal.
Via ‘Gemakkelijk Nieuws uit Tienen’ kregen vandaag een tiental anderstalige inwoners een opleiding van een redacteur van Wablieft om zo zelf artikels te schrijven voor de krant in eenvoudig Nederlands.
Het redactieteam wordt ondersteund door Nederlandstalige correctoren en werkt nauw samen met partners die zich richten tot anderstaligen, zoals de stadsbibliotheek en haar Taalpunt Nederlands, OKAN, het Agentschap Integratie en Inburgering, Bezorgd Om Mensen en CVO Volt campus Tienen. De krant wordt om de 3 maanden gratis verspreid.
“Zo wil TIP anderstalige volwassenen uit Tienen stimuleren om in het Nederlands te lezen,” zegt Innocent Harerimana, oprichter van TIP en directeur en hoofdredacteur van de krant. “We merken dat anderstaligen volwassenen nauwelijks of geen Nederlandstalige kranten lezen. De meesten volgen de actualiteit via buitenlandse zenders in hun moedertaal. Onze krant biedt daarom korte artikels in eenvoudig Nederlands met nieuws uit de streek, jobadvertenties, opleidingen, evenementen en taaltips. Zo willen we de leesvaardigheid van anderstaligen verbeteren en hen ook stimuleren om voor hun kinderen in het Nederlands voor te lezen. Door meteen met anderstalige redacteurs te werken, willen we de nieuwsgierigheid van de lezers opwekken.”
TIP kreeg zowel voor de eerste als de tweede editie van het project een subsidie van 2.540 euro van de provincie Vlaams-Brabant. Zo kunnen ze de druk en de verspreiding van de krant en de vorming en begeleiding van Wablieft bekostigen.

“Met elkaar kunnen communiceren is belangrijk in onze samenleving. Deze subsidies hebben dus bij uitstek een sociaal doel. Daarom ondersteunen we organisaties die anderstaligen helpen bij hun leerproces van het Nederlands als vreemde taal. Gemeenten, scholen, vzw’s en feitelijke organisaties kunnen voor hun taalstimulerend project een subsidie aanvragen van maximum 15.000 euro”, besluit Gunther Coppens, gedeputeerde voor Vlaams karakter.
Gunther Coppens
Innocent Harerimana
Sarah Wyndaele
Frank Ilsbroux