Anderstaligen uit Tienen maken hun eigen krant in eenvoudig Nederlands

Op 25 september gaat, met steun van de provincie Vlaams-Brabant, de tweede editie van ‘Gemakkelijk Nieuws uit Tienen’ van start. ‘Gemakkelijk Nieuws’ is een krant, samengesteld door een redactieteam van Tiense vrijwilligers, die het Nederlands bij hun anderstalige stadsgenoten willen stimuleren.

‘Gemakkelijk nieuws uit Tienen’ is een initiatief van Taal in praktijk (TIP). Deze organisatie bestaat uit Tiense vrijwilligers die hun anderstalige stadsgenoten willen ondersteunen in het aanleren van de Nederlandse taal.

Via ‘Gemakkelijk Nieuws uit Tienen’ kregen vandaag een tiental anderstalige inwoners een opleiding van een redacteur van Wablieft om zo zelf artikels te schrijven voor de krant in eenvoudig Nederlands. ​
Het redactieteam wordt ondersteund door Nederlandstalige correctoren en werkt nauw samen met partners die zich richten tot anderstaligen, zoals de stadsbibliotheek en haar Taalpunt Nederlands, OKAN, het Agentschap Integratie en Inburgering, Bezorgd Om Mensen en CVO Volt campus Tienen. De krant wordt om de 3 maanden gratis verspreid.

“Zo wil TIP anderstalige volwassenen uit Tienen stimuleren om in het Nederlands te lezen,” zegt Innocent Harerimana, oprichter van TIP en directeur en hoofdredacteur van de krant. “We merken dat anderstaligen volwassenen nauwelijks of geen Nederlandstalige kranten lezen. De meesten volgen de actualiteit via buitenlandse zenders in hun moedertaal. Onze krant biedt daarom korte artikels in eenvoudig Nederlands met nieuws uit de streek, jobadvertenties, opleidingen, evenementen en taaltips. Zo willen we de leesvaardigheid van anderstaligen verbeteren en hen ook stimuleren om voor hun kinderen in het Nederlands voor te lezen. Door meteen met anderstalige redacteurs te werken, willen we de nieuwsgierigheid van de lezers opwekken.”

TIP kreeg zowel voor de eerste als de tweede editie van het project een subsidie van 2.540 euro van de provincie Vlaams-Brabant. Zo kunnen ze de druk en de verspreiding van de krant en de vorming en begeleiding van Wablieft bekostigen.

De tweede editie van 'Gemakkelijk Nieuws uit Tienen wordt samengesteld om het Nederlands bij anderstalige volwassenen te stimuleren
De tweede editie van 'Gemakkelijk Nieuws uit Tienen wordt samengesteld om het Nederlands bij anderstalige volwassenen te stimuleren

“Met elkaar kunnen communiceren is belangrijk in onze samenleving. Deze subsidies hebben dus bij uitstek een sociaal doel. Daarom ondersteunen we organisaties die anderstaligen helpen bij hun leerproces van het Nederlands als vreemde taal. Gemeenten, scholen, vzw’s en feitelijke organisaties kunnen voor hun taalstimulerend project een subsidie aanvragen van maximum 15.000 euro”, besluit Gunther Coppens, gedeputeerde voor Vlaams karakter.

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Innocent Harerimana

Directeur, Taal in Praktijk

Sarah Wyndaele

Vlaams karakter, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be