Anderstalige leerlingen leren Nederlands via muziek

Het Centrum voor Taal en Onderwijs van de KULeuven ontwikkelde, in opdracht van de provincie Vlaams-Brabant, 9 lesmodules voor de eerste graad van het lager onderwijs. Leerkrachten kunnen ze gebruiken om tijdens de lessen muzische vorming het Nederlands te stimuleren bij anderstalige leerlingen.

 

De lesmodules zijn opgebouwd rond verschillende thema’s, zoals carnaval, emoties of dieren.
Ze zijn een kant-en-klaar instrument voor leerkrachten om tijdens de muzische vorming in de klas aan de slag te gaan met muziek, beelden, drama en beweging. ​
Leerlingen kunnen hiermee het Nederlands impliciet en expliciet ontdekken via kinderliedjes. Anderstalige leerlingen worden geprikkeld om op een aangename manier het Nederlands te gebruiken.

“Deze lesmodules zijn een handig instrument voor leerkrachten om via muzische vorming in de klas op een laagdrempelige manier aan taalstimulering Nederlands te doen. Bovendien geraken anderstalige kinderen op die manier ook vertrouwd met traditionele kinderliedjes”, zegt Bart Nevens, ​ gedeputeerde voor Vlaams beleid.

De lesmodules zijn downloadbaar via www.vlaamsbrabant.be/lesmodules-muzischevorming

 

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Peter Biondi

Vlaams karakter, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be