Anderstalige jongeren uit Zaventem nemen deel aan activiteit in Nederlandstalig rusthuis

De leerlingen van de OKAN-klas (Onthaalonderwijs voor Anderstalige Nieuwkomers) uit Zaventem namen dit schooljaar deel aan het project ‘creativity labs’. Het project is een samenwerking tussen de provincie Vlaams-Brabant, het Centrum voor Taal en Onderwijs (CTO), de gemeente Zaventem en KA Zaventem  om anderstalige jongeren de kans geven om op een informele manier Nederlands te leren. Tegelijkertijd ontdekken ze hun eigen talenten en leren ze de lokale vrijetijdsorganisaties kennen

‘Met ‘Creativity labs’ wilden we anderstalige jongeren uit het OKAN-onderwijs op een speelse wijze via activiteiten hun talenten laten ontdekken. Zo kunnen ze ook op een eerder informele manier Nederlands leren en kregen ze een mooie kans om met aanbieders uit de vrijetijdsector in contact te komen’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor Vlaams karakter.

‘De komst van het opvangcentrum voor vluchtelingen in 2017 vormde de aanleiding voor de start van de OKAN-klas in het Atheneum van Zaventem. Ondertussen is het opvangcentrum gesloten, maar blijven de gemeente Zaventem, de school en andere partners investeren in projecten die de integratie van minderjarige, anderstalige nieuwkomers bevorderen. Een goede begeleiding en het leren van het Nederlands  zijn immers van cruciaal belang om jongeren maximale kansen te geven in onze gemeente en ons land’, zegt Bart Dewandeleer, Zaventems schepen van Vlaams Karakter en Sociale Integratie.

Tijdens het eerste deel van het project konden de leerlingen deelnemen aan workshops van het cultuurcentrum, de woordafdeling van de academie, tennisclub Tenza, chiro Woluwe, dansgroep Rollewagen en het OCMW-rusthuis. Daarna mochten de leerlingen een keuze maken voor hun favoriete activiteiten en nogmaals aansluiten, waar mogelijk bij de reguliere werking van de organisator.

‘Deze doelgroep moet heel wat drempels overwinnen om te kunnen aansluiten bij het Nederlandstalige lokale vrijetijdsaanbod. Via dit project kunnen we hen meer begeleiden om deze belangrijke stap effectief te zetten’, zegt Patrick Gijssels, Okan-leerkracht bij KA Zaventem.

Ook voor de deelnemende lokale organisaties was het project interessant omdat OKAN-jongeren voor hen vaak een onbekende doelgroep zijn. Ze werden dan ook begeleid door de provincie Vlaams-Brabant en het CTO bij de voorbereiding van hun activiteit.

Het project werd door de leerlingen en alle partners zeer positief onthaald. De gemeente Zaventem en KA Zaventem bekijken op welke manier het project volgend schooljaar kan worden herhaald.

 

Saskia Schelfaut

Vlaams karakter, Provincie Vlaams Brabant

Tom Dehaene

Gedeputeerde voor Vlaams karakter, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be