Alle vredesklokken luiden op 11 november

Op 11 november om 11 uur zullen, op vraag van de provincie Vlaams-Brabant, de klokken in alle Vlaams-Brabantse gemeenten luiden. Dit vormt het hoogtepunt van een hele reeks lokale en regionale activiteiten naar aanleiding van de viering ‘100 jaar einde van de Eerste Wereldoorlog’. Herdenking en bezinning staan daarin centraal.

‘Om de 100ste verjaardag van het einde van de Groote Oorlog kracht bij te zetten, vroegen we aan alle Vlaams-Brabantse gemeente- en kerkbesturen om op zondag 11 november hun klokken te luiden.  En  daar werd massaal op ingegaan', zegt  Monique  Swinnen, gedeputeerde voor toerisme.

Dit gezamenlijk klokkengelui vormt het orgelpunt van een herdenkingstraject waarin de provincie Vlaams-Brabant het voortouw nam.
Het eigen belevingscentrum WOI te Tildonk speelde daarin een grote rol, zowel met zijn vast aanbod als gelegenheidstentoonstellingen. 
Halle kreeg de unieke tentoonstelling ‘Duitse Negatieven’  rond Vlaams erfgoed tijdens WOI op bezoek.
Er kwam ook een opvallende kunstinstallatie aan de Panquinkazerne te Tervuren. Deze wordt op een ingetogen, maar toch feestelijke wijze  gesloten tijdens het weekend van 11 november.

Tot slot ondersteunde de provincie Vlaams-Brabant ook heel wat toeristische initiatieven en erfgoedprojecten van gemeenten en lokale initiatiefnemers. Het gaat zowel om tentoonstellingen, herdenkingsevenementen, concerten als poëziemanifestaties.

Een overzicht van gemeenten en kerkbesturen die zich reeds registreerden en op 11 november om 11 uur gedurende enkele minuten hun klokken en beiaards luiden vind je op www.toerismevlaamsbrabant.be/samen-klokken-luiden

Ook het bisdom ondersteunt deze oproep naar alle parochies via Kerknet.

 

 

 

Monique Swinnen

Gedeputeerde voor toerisme, Provincie Vlaams Brabant

Lieze Beckers

Toerisme Vlaams-Brabant, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be