Afrika Filmfestival vanaf 20 april

Meer dan 140 vertoningen op meer dan 30 locaties

Op vrijdag 20 april start de 23ste editie van het Afrika Filmfestival met de Belgische première van de film 'Une saison en France' in de Kinepolis van Leuven. Tot 5 mei staan er verspreid over Vlaams-Brabant meer dan 140 films van en over Afrika en zijn diaspora op het programma.

Het Afrika Filmfestival is uitgegroeid tot één van de belangrijkste festivals van films uit Afrika in Europa en heeft een vaste plaats verworven in het cultureel landschap van Vlaams-Brabant.
Vorig jaar hebben meer dan 12.000 mensen een film/event van Afrika Filmfestival bijgewoond.
De cineasten, het overgrote deel zijn Afrikaans,  belichten verschillende culturen, landen en leefstijlen.

Naast Leuven zijn er nog vertoningen in de Vlaams-Brabantse gemeenten Aarschot, Asse, Beersel, Bierbeek, Diest, Gooik, Haacht, Halle, Hoegaarden, Kortenaken, Kortenberg, Landen, Lubbeek, Oud-Heverlee, Overijse, Sint-Pieters-Leeuw, Tervuren, Tienen, Tremelo, Vilvoorde, Zaventem en Zoutleeuw.

‘Het Afrika Filmfestival past in onze overtuiging dat we ook in onze provincie voluit de kaart van de superdiversiteit moeten trekken’, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor Noord-Zuid en diversiteit. ‘Vandaag realiseren we ons als nooit tevoren dat we de dialoog tussen verschillende culturen moeten tot stand brengen. Om te voorkomen dat culturele diversiteit leidt tot conflict moeten we praten en kennis verwerven over andere culturen. Film kan ons daar zeker en vast bij helpen. Alleen zo kunnen we het verschil overbruggen en putten uit de culturele rijkdom van de andere om tot positieve verandering en ontwikkeling te komen’.

Dit jaar staat de Tunesische actrice Mariam Al Ferjani in de kijker. Naast deze actrice wordt de focus gelegd op Tunesië en Zuid-Afrika.
Een film is een krachtig middel om van andere culturen te leren. De films van het Afrika Filmfestival inspireren en doen het publiek nadenken. Met deze films wil het Afrika Filmfestival het publiek confronteren met nuancerende beelden van Afrika in al zijn aspecten.

‘Door de promotie van films over en uit Afrika draagt het Afrika Filmfestival bij tot de ontwikkeling van de audiovisuele sector in Afrika. Het festival kiest voor een duurzame samenwerking met Afrikaanse lokale festivals en investeert in opleidingen van jonge cineasten. Bovendien laat het Afrika Filmfestival een breed publiek kennis maken met films uit Afrika en werkt het daarvoor samen met gemeenten, scholen en buurtwerkingen’, zegt Guido Convents, voorzitter van het Afrika Filmfestival.

Met een subsidie van 65.000 euro is de provincie Vlaams-Brabant hoofdsponsor van het Afrika Filmfestival.

 

 

Tie Roefs

Gedeputeerde voor Noord-Zuid, Provincie Vlaams Brabant

Barbara Brugmans

Afrika Filmfestival

Lisa Deweirdt

Noord-Zuid, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be