Afleiding achter stuur is nieuwe ‘killer’

Extra politiecontroles in Vlaams-Brabant

In september controleren de politiediensten in Vlaams-Brabant extra op rijden onder invloed en op afleiding aan het stuur. Hiermee wil de provincie, samen met de lokale en federale politiediensten en het gerecht, een daling van het aantal verkeersongevallen realiseren. In Vlaams-Brabant gebeurden in 2018 in totaal 3.134 verkeersongevallen. Daarbij vielen 34 doden, 256 zwaargewonden en 3.696 lichtgewonden.

Controles op rijden onder invloed blijven nog steeds nodig om het doel van minder verkeersslachtoffers te bereiken. In een op de tien verkeersongevallen met zwaargewonden of doden die in Vlaams-Brabant in 2018 gebeurden reed de bestuurder onder invloed van alcohol. Ook in kleine hoeveelheden vergroot alcohol het ongevalsrisico. Alcohol vergroot niet alleen het ongevalsrisico, maar ook de ernst van ongevallen.

In september controleren de politiediensten ook op afleiding aan het stuur.
‘Afleiding achter het stuur wordt aanzien als de nieuwe ‘killer’ in het verkeer’, zegt provinciegouverneur Lodewijk De Witte. ’Bedienen van gsm of tablet aan het stuur leidt tot gevaarlijke situaties in het verkeer. Want als je belt tijdens het rijden, loop je tot 4 keer meer risico om in een ongeval betrokken te raken’.

Bellen, sms’en, berichten verzenden of lezen achter het stuur zijn handelingen die de aandacht op de weg verminderen. Hierdoor heeft de bestuurder minder oog voor verkeersborden, voorrang verlenen of voor andere weggebruikers. Wie afgeleid is, heeft een tragere reactiesnelheid en merkt veranderingen in verkeerssituaties later op. Zelfs handenvrij bellen is bijna even risicovol als bellen met de gsm in de hand.

Rijden met een gsm of tablet in de hand is een groot risico voor de verkeersveiligheid en daarom verboden in ons land. Wie het toch doet, riskeert een boete die kan oplopen tot 2000 euro. Ook kan de rechter het verval van het recht tot sturen (rijverbod) uitspreken.

Lodewijk De Witte

Provinciegouverneur, Provincie Vlaams-Brabant

Erik Asselman

Dienst maatschappelijke veiligheid

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be