Aerebeekvallei in Herne wordt Klimaatvallei

De provincie Vlaams-Brabant investeert 47.250 euro in het duurzame klimaatproject ’Klimaatvallei Herne’. Met dit project gaat het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei zorgen voor een groene verbinding tussen de Markvallei en Bos Ter Rijst en voor meer toegankelijke natuur in de dorpskern van Herne.

De vallei van de Aerebeek in Herne verbindt het centrum van de gemeente met natuurgebied Ter Rijst. Deze vallei is één van de mooiste gebieden van het Pajottenland, ze werd immers als één van de Paradijsplekjes van het Pajottenland uitgeroepen.

De Aerebeekvallei kent een afwisseling van vochtige graslanden, kleine akkers, bosjes en andere landschapselementen. Ondanks de natuurwaarden en de pracht van het gebied is de vallei niet erkend als natuurgebied en staat de omgeving er onder druk.

De vallei kan een belangrijke rol spelen als ‘klimaatvallei’ doordat ze de verbinding vormt tussen de natuurgebieden Markvallei en Ter Rijst. Interessant is ook dat gemeente Herne van start is gegaan met een masterplan om het dorpscentrum groener in te richten. De Aerebeekvallei takt hier mooi op aan en legt de ontbrekende verbinding naar het buitengebied.
Bovendien loopt in Herne een traject voor opmaak van een Gemeentelijk Natuurontwikkelingsplan, waarin de Aerebeekvallei een hoofdas wordt voor natuurontwikkeling.

“Via het project ‘Klimaatvallei Herne’ kunnen we de vallei als toegangspoort voor meer kwalitatief publiek toegankelijk groen langs de dorpskern van Herne ontwikkelen en ze als ontbrekende groene schakelruimte tussen de Markvallei en Bos Ter Rijst met meer aandacht voor biodiversiteit en klimaatbestendigheid uitbouwen”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu.

In overleg met de landbouwers en de inwoners van Herne gaat het Regionaal Landschap Pajottenland & Zenne, samen met de natuurvereniging vzw De Mark, een toekomstvisie en een concreet plan uitwerken voor één van de belangrijkste groenblauwe verbindingen in Herne.

Via het project ‘Klimaatvallei Herne’ wil het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, samen met de natuurvereniging vzw De Mark, meer samenwerking met landbouwers voor een natuurinclusieve landbouw in het gebied en de inwoners betrekken bij een hele reeks maatregelen die de biodiversiteit moeten versterken en de vallei klimaatbestendig maken.

“De Aerebeekvallei kan een pareltje worden en de weg wijzen in het Pajottenland naar een breed opgevatte gebiedswerking over klimaat, met aandacht voor waterbuffering, biodiversiteitsherstel en natuurverbinding, energiemaatregelen, korte-keten voedsel, buurtwerking, erfgoed en toerisme. Daarom ondersteunen we dit klimaatproject”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu.

Klimaatvallei_Visiekaart.pdf

PDF - 512 Kb

Klimaatvallei_Visiekaart_luchtfoto.pdf

PDF - 532 Kb

Bart Nevens

Gedeputeerde voor leefmilieu, Provincie Vlaams-Brabant

Gunter De Ryck

Dienst leefmilieu, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be