Aarden dammen moeten modder en wateroverlast tegenhouden in Vlezenbeek

De provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Sint-Pieters-Leeuw voerden erosiebestrijdingswerken uit aan het knelpunt ter hoogte van de Postweg in Vlezenbeek. Een ​ bufferende aarden dam met erosiepoel en een geleidende aarden dam bieden bescherming tegen water- en modderoverlast. ​

Via het domein van kinderdagverblijf ‘Hotel Samson’ spoelde bij hevige regenval meermaals modder tot op de Postweg.

“Water dat afkomstig is van het hoger gelegen afstroomgebied veroorzaakt deze problemen”, zegt Bart Keymolen, schepen van Sint-Pieters-Leeuw. De modder stroomde al verschillende keren binnen in de gebouwen van het kinderdagverblijf en kwam uiteindelijk op straat en in de riolering terecht.

De provincie en de gemeente voerden erosiebestrijdingswerken uit aan de Postweg in Vlezenbeek
De provincie en de gemeente voerden erosiebestrijdingswerken uit aan de Postweg in Vlezenbeek

“Daarom legden we op de akker achter het kinderdagverblijf een bufferende aarden dam van 140 meter aan met daarachter een erosiepoel die 1000 kubieke meter water en modder kan bufferen. Zo willen we toekomstige modder- en wateroverlast in het kinderdagverblijf en de tuinen van de naburige woningen voorkomen”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor waterlopen.

Een aarden dam moet het kinderdagverblijf en de huizen beschermen tegen water- en modderoverlast
Een aarden dam moet het kinderdagverblijf en de huizen beschermen tegen water- en modderoverlast

Een nieuwe constructie voert het water uit de erosiepoel vertraagd af naar een naburige afvoergracht. Daarnaast zorgt een bijkomende lage geleidende aarden dam ervoor dat ook de afstroming van de oostelijke akker naar de erosiepoel stroomt. De gemeente Sint-Pieters-Leeuw zal de erosiebestrijdingswerken regelmatig onderhouden. Men gaat er gras zaaien zodat de constructie past in de omgeving.

Het water wordt verzameld in een erosiepoel om dan vertraagd afgevoerd te worden
Het water wordt verzameld in een erosiepoel om dan vertraagd afgevoerd te worden

Aannemer Heylen bvba uit Geel voerde de werken uit. De totale kostprijs van het project bedroeg 74.999,35 euro.
Vlaanderen subsidieert 75% en de provincie Vlaams-Brabant doet daar 15% bij.

“Onze erosiecoördinatoren begeleiden deze projecten en staan de gemeenten bij om water- en modderoverlast aan te pakken. Hiervoor rekenen we op het vrijwillige engagement van landbouwers en eigenaars van landbouwpercelen. We zijn blij met deze constructieve samenwerking om water- en modderoverlast te voorkomen”, besluit gedeputeerde Bart Nevens.

 

Landbouwers die plantaardige dam bouwen krijgen de kosten volledig terugbetaald

Vlaanderen biedt landbouwers nu ook 100% subsidie voor de aanleg van plantaardige dammen tegen erosie. In het kader van het project ‘Samen erosie productief indammen’ staan de provinciale erosiecoördinatoren klaar om de landbouwers hierbij van A tot Z te begeleiden. En zo aan alle voorwaarden te voldoen om de subsidies te ontvangen. ​

"Daarom een warme oproep aan landbouwers of perceeleigenaars om ons team te contacteren. Zo blijven we ons samen inzetten in de strijd tegen erosie"’, besluit gedeputeerde Bart Nevens.

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Bart Keymolen

Schepen van groen, waterbeheersing en openbare ruimte, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw

Peter Maris

Dienst waterlopen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be