Aantal fietsverplaatsingen op de fietssnelwegen blijft stijgen


In 2023 werden er zo’n 3 miljoen fietsbewegingen gemeten door de 17 fietstellers in Vlaams-Brabant. Dat is een daling van 6%. Deze daling werd vooral gemeten op het recreatief netwerk en is te wijten aan het slechte weer. Langs de 5 belangrijkste telpunten op fietssnelwegen in Vlaams-Brabant daarentegen steeg het aantal fietsbewegingen met 1%. De fiets wordt dus steeds populairder voor het woon-werk verkeer.


“We zijn blij met de stijging in het aantal fietsbewegingen op de fietssnelwegen”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. “Op de F3 tussen Leuven en Brussel zien we bijvoorbeeld dat het gemiddeld aantal fietsbewegingen per dag meer dan verdubbeld is sinds 2012. In de zomer van 2023 openden we ook 2 nieuwe stukken fietssnelweg op de F24. Met een mobiele teller namen we al een eerste meting op. In Bierbeek telden we maar liefst gemiddeld 682 fietsers op werkdagen. Deze cijfers bewijzen nog maar eens het belang van de fietssnelwegen."

F3 in Leuven blijft meest populaire stuk fietssnelweg

De 10 tellers op de fietssnelwegen telden het afgelopen jaar 2.219.499 fietsers. De meeste fietsers werden geteld op de F3 Leuven-Brussel ter hoogte van het Brampad in Wilsele. Hier passeerden in 2023 zo’n 484.546 fietsbewegingen. Daarmee blijft dit punt, net als vorig jaar, het meest populaire telpunt in Vlaams-Brabant. ​
Andere vaste tellers staan op de F3 in Zaventem en Erps-Kwerps, F21 in Drieslinter, F22 in Drieslinter, F27 in Steenhuffel, F212 in Asse, F1 in Eppegem, F8 in Wijgmaal en F20 in Ruisbroek.

Warandepark in Tervuren is meest populaire bovenlokale fietspad

Op het bovenlokaal functioneel en recreatief fietsnetwerk staan 7 vaste tellers. Deze tellers registreerden het afgelopen jaar samen 946.874 fietsbewegingen. In 2023 werden de meeste fietsers, zo’n 235.165, door de teller in het Warandepark in Tervuren geteld. ​
De andere tellers staan in Gooik, Sint-Pieters-Rode, Kapelle-Op-Den-Bos, Zaventem, Werchter en aan het Sven Nys Cylcing Center in Baal.


“Meer Vlaams-Brabanders op de fiets krijgen is één van de speerpunten van ons beleid. Daarom investeren we jaarlijks zo'n 8 miljoen euro in fietsinfrastructuur. Dankzij de fietstellers hebben we ook zicht op het gebruik van deze fietsinfrastructuur en de nood hieraan”, besluit gedeputeerde Tom Dehaene.

Eén van de nieuwe vaste fietstellers op de F3 ter hoogte van de luchthaven in Zaventem.
Eén van de nieuwe vaste fietstellers op de F3 ter hoogte van de luchthaven in Zaventem.

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Nikki Hemelaers

Dienst mobiliteit, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be