Aanplant van herdenkingsbos voor WOI in Wespelaar

Zaterdag werd het herdenkingsbos in Wespelaar aangeplant. Het bos moet de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog levend houden.

Het Steunpunt Bos van de provincie Vlaams-Brabant, de gemeente Haacht en het Regionaal Landschap Dijleland richten op de hoek van het Schorisgat en de Elfde Linielaan in Haacht een herdenkingsbos in.

Honderd jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog houdt het herdenkingsbos de herinnering aan de oorlog levend. Inwoners worden uitgenodigd om er op zaterdag 24 februari een boom te planten. Het is gemengd loofbos met een zeer gevarieerde bosrand en een oppervlakte van 0,7 ha.
 

Herdenkingsbos is eerste realisatie van Steunpunt Bos

Het Steunpunt Bos van de provincie Vlaams-Brabant helpt boseigenaars met het economisch, ecologisch en sociaal beheer van hun bos. Het Steunpunt Bos werkt samen met en vanuit de vijf Vlaams-Brabantse Regionale Landschappen. Het herdenkingsbos in Wespelaar is één van hun eerste realisaties.

‘Ruim 11% van de oppervlakte in Vlaams-Brabant bestaat uit bos’, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. ‘Bossen zijn belangrijk voor de natuur en het klimaat. Ze remmen de klimaatverandering af en beperken de nadelige gevolgen ervan. We moeten er dan ook goed voor zorgen. We zijn blij dat de gemeente Haacht de expertise van het Steunpunt heeft ingeroepen. We hopen dat vele andere gemeenten dit voorbeeld volgen’.
 

Herdenkingsbos houdt herinnering aan WOI levend

‘Een boom staat symbool voor het leven en zorgt voor onze zuurstof. Hoe kunnen we de mensen die in tijden van oorlog hun leven gegeven hebben voor onze vrijheid beter eren dan door het aanplanten van een bos? Een bos dat zorgt voor onze levenskwaliteit, en dat tegelijk ons blijvend herinnert aan hun offer’, zegt Dieter Van Besien, schepen van leefmilieu van Haacht.
 

Het project wordt gerealiseerd met middelen afkomstig van het bossencompensatiefonds

Tie Roefs

Gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid, Provincie Vlaams Brabant

Dieter Van Besien

Schepen van leefmilieu

Pieter Spoelders

Steunpunt Bos Vlaams-Brabant, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be