Aanplant één hectare bos in Beersel

Op een weiland aan de Jozef Hauwaertstraat in Beersel laat eigenaar René Weemaels, met de steun van de Bosgroep Vlaams-Brabant en de Vlaamse overheid, een hectare bos aanplanten. Goed voor 2.125 nieuwe, inheemse bomen. Het perceel, met enkele aftakelende fruitbomen, krijgt zo een nieuwe bestemming. Het bos krijgt de naam ‘Mizjèrebos’.


Op 19 november gaan er 2.125 bomen de grond in. Boseigenaar René Weemaels koos voor een variatie aan inheemse bomen, zoals eik, beuk, haagbeuk, esdoorn en iep. Aan de randen komt er een bosrand met diverse struiken. Deze zullen met hun bloesems na enkele jaren het landschap sieren. ​
Zo vormen ze een meerwaarde voor insecten, vogels en kleine zoogdieren. De oude bestaande fruitbomen blijven staan en zorgen voor extra kansen voor allerlei zwammen en dieren die in boomholtes leven. Het wordt een waar paradijs voor de biodiversiteit.

Voor de realisatie van zijn bos kon René Weemaels rekenen op de expertise en de praktische hulp van de Bosgroep Vlaams-Brabant en op subsidies van het Agentschap voor Natuur en Bos en een steun van het Vlaamse Departement van Omgeving.

De Bosgroep Vlaams-Brabant vzw ondersteunt eigenaars en zet haar expertise in voor de realisatie van meer bos. Ze ondersteunt eigenaars van A tot Z bij de aanleg van hun bos. ​

“In het plantseizoen van de winter 2022-2023 gaat er in Vlaams-Brabant op die manier meer dan 10 hectare nieuw bos de grond in. De Bosgroep zal de eigenaar ook de komende jaren, wanneer het bos opgroeit, bijstaan voor advies en ondersteunen bij de opvolging en het beheer”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu en voorzitter van de Bosgroep Vlaams-Brabant.

Het nieuwe bos is gelegen in het gebied van kandidaat-nationaal park Brabantse Wouden. Het nationaal park heeft de ambitie om het Meerdaalwoud, het Zoniënwoud en het Hallerbos met elkaar te verbinden via de valleien van de meanderende rivieren van de Dijle, de Laan, de IJse en de Voer en via de creatie van robuuste verbindingen door aanplant van nieuw bos en kleine landschapselementen. 

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Kathleen Vanhuyse

Projectmedewerker Bosuitbreiding en Natuurbeheerplan, Bosgroep Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be