Aanleg proefveld voor Schaarbeekse krieken

De provincie Vlaams-Brabant en de Hoge Raad van Ambachtelijke Lambiekbieren (Horal) startten op dinsdag 17 april met de voorbereiding van de aanleg van een proefveld voor de Schaarbeekse krieken in het Proefcentrum Pamel in Roosdaal.

‘Met het proefveld willen we een struikvariant ontwikkelen van de Schaarbeekse krieken, die mechanisch gesnoeid en geoogst kan worden. Op die manier kunnen ze opnieuw op een economisch rendabele manier geteeld worden in het Pajottenland en Zennevallei. Schaarbeekse krieken kunnen, zoals in het verleden, door hun specifieke vruchteigenschappen  een sterke meerwaarde geven aan verschillende streekproducten, zoals de ambachtelijke lambiekbieren’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw.

Het Proefcentrum Pamel is gespecialiseerd in praktijkgericht onderzoek van aardbeien en kleinfruit met een bio-certificaat. Op vraag van Horal start het Proefcentrum Pamel met de economisch exploiteerbare teelt van Schaarbeekse krieken.
 

Schaarbeekse Kriek is buitenbeentje in fruitteelt

De Prunus cerasus of Schaarbeekse Kriek behoort tot de familie van de Rosaceae en is, in tegenstelling tot de andere krieken of zure kersen, een zoete kriek met een heel apart aroma van vanille over amandel. Dit maakt deze kriek uniek in het gamma van zure en zoete kersen.
Het is het buitenbeentje in de fruitteelt, niet alleen om haar specifieke smaak, maar ook omwille van haar eigenschap om zelfbestuivend te zijn.

Al van in de 19de eeuw werden Schaarbeekse krieken geteeld in Brussel, het Pajottenland en de Zennevallei. Ze werden gebruikt bij de productie van streekbieren. Maar de teelt ging vanaf de jaren ’90 zienderogen achteruit omdat de lonen en bijgevolg de plukkosten sterk stegen.

‘Het toekomstig gebruik van Schaarbeekse krieken kan alleen terug opgang maken als we er in slagen om het kweken, snoeien en oogsten economisch rendabel te maken. Dit houdt in dat er een geschikte variant kan ontwikkeld worden, met een goede opbrengst, makkelijk snoei- en oogstbaar’, zegt gedeputeerde Monique Swinnen.

Omdat  er geen ervaring is met de professionele teelt van Schaarbeekse krieken is het noodzakelijk een uitgebreide praktijkproef op te zetten.

Volgende zaken moeten hierbij onderzocht worden:

- De wijze van aanplanten/teeltmethode (dichtheden, plantdiepte, rijafstanden)

- Gebruik van verschillende onderstammen in vergelijking met zaailing

- Het mechanisch snoeien

- Het mechanisch plukken

- Impact plukwijze op sapkwaliteit bepalen

- Ziekten en insectenbeheersing in het kader van biologische teelt/bemesting

- De productie per ha bepalen

- Mogelijkheden van een kwaliteitslabel ontwikkelen

- Communicatie met professionele telers/hobbytelers

- Buitenlandse contacten in verband met automatisering snoei/pluk

- Publicaties met tussentijdse resultaten en eindrapport
 

Terroir voor Lambiekbieren

Het Proefcentrum Pamel bekijkt, samen met Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, vzw Streekproducten Vlaams-Brabant, het Centrum voor Agrarische Geschiedenis CAG en VLAM of het mogelijk is om een economisch rendabel terroirproduct in het Pajottenland te creëren.

En dat kan want haar bijzondere eigenschappen maken dat de Schaarbeekse kriek uniek is voor de bereiding van Kriek. Dit bier kreeg al verschillende bekroningen tot ‘beste bier ter wereld’.  
Het creëren van een terroir is een van de essentiële elementen om de Schaarbeekse kriek op lange termijn te valoriseren en de kriek gebrouwen met Schaarbeekse krieken als een uniek product in de markt te zetten.
Dit wordt in sterke mate ondersteund door de aanwezigheid van de specifieke wilde gisten, waaronder de Brettanomyces Bruxellensis en de Brettanomyces Lambicus, noodzakelijk voor de aanmaak van lambiek, de grondstof van de Kriek.

 

 

Johan Bellen

Proefcentrum Pamel, Provincie Vlaams Brabant

Monique Swinnen

Gedeputeerde voor land- en tuinbouw, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be