99 producenten krijgen Streekproducten-label

Streekproducten Vlaams-Brabant vzw heeft het certificaat voor het ‘Erkend Vlaams-Brabants Streekproduct’ vernieuwd. Met dit label kunnen streekproducenten zich onderscheiden van de vele andere lokale producten. Momenteel zijn er 280 producten van 99 streekproducenten erkend.


Het label van ‘Erkend Vlaams-Brabants Streekproduct’ is een promotielabel dat een producent kan verkrijgen op eigen aanvraag. Met het label kan hij zich onderscheiden binnen het aanbod aan streekproducten. Het zorgt voor een duidelijke opsplitsing tussen hoeveproducten, lokale producten en de erkende Vlaams-Brabantse streekproducten. ​

“Om het label ‘Erkend Vlaams-Brabants Streekproduct’ te krijgen, moet het product aan een aantal criteria voldoen. Het product moet een duidelijke band met de regio hebben, bij de producent ter plekke worden gemaakt en minstens 5 jaar of naar oud recept geproduceerd worden”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor streekproducten.

Streekproducten, die in aanmerking willen komen voor het label, moeten een duidelijke band hebben met de regio.
Streekproducten, die in aanmerking willen komen voor het label, moeten een duidelijke band hebben met de regio.

“De producenten vragen het label zelf aan. Het gaat om een promotielabel, en dus geen kwaliteitslabel. Wij zijn heel trots om mee te delen dat wij ondertussen al 99 producenten hebben die het label voor 280 producten hebben ontvangen”, zegt Paul Vleminckx, voorzitter vzw Streekproducten Vlaams-Brabant.

De doelstelling van dit regionale label is het profileren en vermarkten van de streekproducten naar de consumenten toe. Streekproducten Vlaams-Brabant wil, door middel van het Regionale Erkenningslabel voor Vlaams-Brabantse streekproducten, de producten afkomstig uit de eigen streek herkenbaar maken voor de consument. Zo wordt de consument gesensibiliseerd tijdens de aankoop van een streekproduct en wordt hij aangespoord om meer producten uit de eigen streek te kopen.

Daarnaast wil het label de band tussen product en regio stimuleren en streven naar een omzetverhoging van de streekproducten door middel van een duidelijke herkenbaarheid en een duidelijk verhaal. Het label is ook een erkenning naar de productiewijze van de producent. Het label ondersteunt de producent in zijn bedrijfsvoering en creëert een geloofwaardige meerwaarde. Zo ondersteunt de Streekproducten Vlaams-Brabant de lokale economie én de product-diversiteit eigen aan de streek.

99 producenten kregen het label 'Erkend Vlaams-Brabants Streekproduct'.
99 producenten kregen het label 'Erkend Vlaams-Brabants Streekproduct'.

Overzicht van de streekproducenten met hun erkende producten:

Overzicht Erkend Vlaams-Brabants streekproduct.xlsx

XLSX - 15 Kb

Meer info: www.straffestreek.be

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Joke Gilles

Projectcoördinator, Streekproducten Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 


 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be