950 witloofboxen voor scholen op 23 november

Witloof populairder maken bij jongeren


Kinderen en witloof. Het is zelden een geslaagde combinatie. Daar wil de provincie Vlaams-Brabant, samen met honderden enthousiaste leerkrachten, verandering in brengen. In totaal bestelden Vlaams-Brabantse leerkrachten de voorbije weken 950 witloofboxen waarmee ze zelf witloof kunnen telen in de klas. Op 23 november kunnen ze deze witloofboxen afhalen.

20 jaar geleden aten onze landgenoten nog gemiddeld 4 kilogram witloof per jaar. Ons land was daarmee de grootste witloofconsument ter wereld. Volgens cijfers van studiebureau GfK Belgium is het aantal vandaag gedaald tot 3 kilogram per persoon. Vooral jongeren en gezinnen met jonge kinderen hebben het ‘witte goud’ nog niet ontdekt. ​
Om de typische Vlaams-Brabantse groente bij de jongste bevolkingsgroep populairder te maken, organiseert de provincie Vlaams-Brabant, in samenwerking met het Praktijkpunt Landbouw uit Herent, de witloofboxactie.

“De witloofbox bestaat uit een teeltkit, handleiding en lesmateriaal”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor landbouw. “Op drie à vier weken tijd telen de kinderen zelf witte kropjes in hun klas en proeven ze van het resultaat. Op die manier raken ze op jonge leeftijd al vertrouwd met de unieke smaak van de groente. Dat vertellen ze ook aan hun ouders. Witloof is heel gezond en rijk aan voedingsvezels. Bovendien ligt de bakermat van de groente in onze streek”.

Witloof maakt deel uit van een gezond eetpatroon, net als bewegen. ​
“Daarom kunnen klassen die deelnemen dit jaar het bezoek van voetbalacrobaten aan hun school winnen”, voegt gedeputeerde Tom Dehaene eraan toe. “Op een laagdrempelige manier gaan ze aan de slag met de kinderen van de winnende klas en leren ze hen enkele voetbaltrucjes. Hier kunnen ze mee uitpakken bij hun vriendjes én ouders.”

De verdeling van de witloofbox vindt plaats op woensdag 23 november tussen 14 en 16 uur. In totaal zijn er negen verdeelpunten:

Stedelijk Museum

Elisabethlaan 103

Aarschot

Provinciedomein Huizingen

Torleylaan 100

Beersel

Bezoekerscentrum Halve Maan

Omer Vanaudenhovelaan 48

Diest

Praktijkpunt Landbouw

Blauwe Stap 25

Herent

Witloofteler Schoevaerts

Leuvensesteenweg 202

Kampenhout

Koeweidehof

Koeweidestraat 25

Merchtem

Proefcentrum Pamel

Molenstraat 26

Roosdaal

PISO

Alexianenweg 2

Tienen

Provinciedomein Het Vinne

Ossenwegstraat 70

Zoutleeuw

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Geert Mertens

Dienst land- en tuinbouw, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be