9 extra gemeenten worden toegankelijk

9 extra gemeenten worden toegankelijk

Woensdag 5 september 2018 — De provincie Vlaams-Brabant reikt het handvest van ‘Toegankelijke Gemeente’ uit aan Affligem, Huldenberg, Kortenaken, Leuven, Lubbeek,  Merchtem en Vilvoorde, Zaventem en  Zoutleeuw. 

Vorig jaar startte de provinciale campagne ‘Jouw gemeente, toegankelijke gemeente? Samen werken we eraan’. De campagne omvatte een 10-puntenprogramma waaraan de gemeenten, samen met On Wheels en Inter, gedurende een jaar konden werken.

De gemeenten die dan alle punten van het 10-puntenprogramma hebben gerealiseerd, mogen gedurende één jaar de titel van toegankelijke gemeente dragen. Zij krijgen hiervoor een handvest.

Op 8 juni ontvingen de gemeenten Aarschot, Lennik, Tienen en Machelen als eerste het handvest van ‘Toegankelijke gemeente’ van de provincie Vlaams-Brabant.

Andere gemeenten kregen nog een ‘tweede zit’ om het 10-puntenprogramma voor meer toegankelijkheid te realiseren.
Affligem, Huldenberg, Kortenaken, Leuven, Lubbeek,  Merchtem en Vilvoorde, Zaventem en  Zoutleeuw slaagden daarin.
Asse, Diest, Kapelle-op den Bos, Liedekerke, Sint Pieters Leeuw, Tremelo en Zemst hopen tegen 15 september nog te slagen.

Belangrijk punten uit het programma zijn het screenen van parkeerplaatsen en handelszaken, de organisatie van een toegankelijk evenement, het organiseren van een knelpuntwandeling en een overlegmoment met de gebruiker.

‘We hechten veel aandacht aan toegankelijkheid voor kansengroepen. Toegankelijkheid vormt voor 20% van de bevolking een essentieel onderdeel om te kunnen participeren aan het maatschappelijk leven. De lokale besturen zijn hierin onze voornaamste partners. Vandaar dat we deze campagne vooral naar hen hebben gericht. Ondanks het beperkt aantal gemeenten die in  “eerste zit” geslaagd zijn,  zijn we tevreden dat heel wat gemeenten hard hebben gewerkt rond deze thematiek’, besluit Marc Florquin, gedeputeerde voor toegankelijkheid.

‘We werken al zeer lang aan de verbetering van toegankelijkheid voor inwoners en bezoekers aan Leuven. We doen dat samen met de leden van de adviesraad toegankelijkheid van Leuven, dat zijn ervaringsdeskundigen en vertegenwoordigers van organisaties voor personen met een beperking. Samen met On Wheels werkten we nog intensiever aan die toegankelijkheid door onder andere bijkomende parkeerplaatsen te voorzien voor mensen met een beperking, door samen te werken met handelszaken zoals op onze Toegankelijke KoopZondag,  door ons Able-feest op Autoluwe Zondag onlangs of door onze samenwerking met DAV en MMC. We zijn zeker van plan van ook de volgende jaren onze stad nog meer toegankelijk te maken’, zegt Denise Vandevoort, schepen van gelijke kansen.

Jouw gemeente, toegankelijke gemeente? Samen werken we eraan !

Marc Florquin

Gedeputeerde

Provincie Vlaams Brabant

Alexander Leysen

Toegankelijkheid

Provincie Vlaams Brabant