9 extra gemeenten worden toegankelijk

De provincie Vlaams-Brabant reikt het handvest van ‘Toegankelijke Gemeente’ uit aan Affligem, Huldenberg, Kortenaken, Leuven, Lubbeek,  Merchtem en Vilvoorde, Zaventem en  Zoutleeuw. 

Vorig jaar startte de provinciale campagne ‘Jouw gemeente, toegankelijke gemeente? Samen werken we eraan’. De campagne omvatte een 10-puntenprogramma waaraan de gemeenten, samen met On Wheels en Inter, gedurende een jaar konden werken.

De gemeenten die dan alle punten van het 10-puntenprogramma hebben gerealiseerd, mogen gedurende één jaar de titel van toegankelijke gemeente dragen. Zij krijgen hiervoor een handvest.

Op 8 juni ontvingen de gemeenten Aarschot, Lennik, Tienen en Machelen als eerste het handvest van ‘Toegankelijke gemeente’ van de provincie Vlaams-Brabant.

Andere gemeenten kregen nog een ‘tweede zit’ om het 10-puntenprogramma voor meer toegankelijkheid te realiseren.
Affligem, Huldenberg, Kortenaken, Leuven, Lubbeek,  Merchtem en Vilvoorde, Zaventem en  Zoutleeuw slaagden daarin.
Asse, Diest, Kapelle-op den Bos, Liedekerke, Sint Pieters Leeuw, Tremelo en Zemst hopen tegen 15 september nog te slagen.

Belangrijk punten uit het programma zijn het screenen van parkeerplaatsen en handelszaken, de organisatie van een toegankelijk evenement, het organiseren van een knelpuntwandeling en een overlegmoment met de gebruiker.

‘We hechten veel aandacht aan toegankelijkheid voor kansengroepen. Toegankelijkheid vormt voor 20% van de bevolking een essentieel onderdeel om te kunnen participeren aan het maatschappelijk leven. De lokale besturen zijn hierin onze voornaamste partners. Vandaar dat we deze campagne vooral naar hen hebben gericht. Ondanks het beperkt aantal gemeenten die in  “eerste zit” geslaagd zijn,  zijn we tevreden dat heel wat gemeenten hard hebben gewerkt rond deze thematiek’, besluit Marc Florquin, gedeputeerde voor toegankelijkheid.

‘We werken al zeer lang aan de verbetering van toegankelijkheid voor inwoners en bezoekers aan Leuven. We doen dat samen met de leden van de adviesraad toegankelijkheid van Leuven, dat zijn ervaringsdeskundigen en vertegenwoordigers van organisaties voor personen met een beperking. Samen met On Wheels werkten we nog intensiever aan die toegankelijkheid door onder andere bijkomende parkeerplaatsen te voorzien voor mensen met een beperking, door samen te werken met handelszaken zoals op onze Toegankelijke KoopZondag,  door ons Able-feest op Autoluwe Zondag onlangs of door onze samenwerking met DAV en MMC. We zijn zeker van plan van ook de volgende jaren onze stad nog meer toegankelijk te maken’, zegt Denise Vandevoort, schepen van gelijke kansen.

10 puntenprogramma gemeente .docx

DOCX - 72 Kb

handvest-toegankelijke gemeente_Leuven_09-2018.pdf

PDF - 113 Kb

Marc Florquin

Gedeputeerde, Provincie Vlaams Brabant

Alexander Leysen

Toegankelijkheid, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be