8 Vlaams-Brabantse scholen worden peter van een natuurgebied

GBS De Puzzel wordt peter van natuurgebied Rogaarden in Begijnendijk

 

Scholen die meer dan 10 jaar leren over een natuurgebied in hun buurt en daar ook in komen werken en de natuur verkennen, worden beloond voor hun inzet en worden peter van dat gebied. In Vlaams-Brabant zijn er dit jaar zo 8 scholen. Eén van hen is GBS De Puzzel uit Begijndijk. Ze werd op 3 juni officieel peter van het natuurgebied de Rogaarden van Natuurpunt in Begijnendijk.
De andere scholen zijn GO! Basisschool Markevalle uit Herne voor de Markvallei, VGSK De Boomhut uit Kampenhout voor Ter Bronnen, Gemeenteschool Dworp voor Rilroheide, GO! Basisschool Hertog-Jan uit Kortenberg voor Silsombos, Vrije Basisschool Landen voor De Beemden, Vrij Basisschool De Klinker uit Rotselaar voor de Hagelandse Vallei en Vrije Basisschool Sint-Joris uit Tielt-Winge voor Tussen Twee Motten.

Het project Educatief Natuurbeheer, in samenwerking met Natuurpunt Beheer, wordt al 28 jaar ondersteund door de provincie Vlaams-Brabant. Jaarlijks nemen een 160-tal scholen deel aan het project en gedurende meer dan 25 jaar hebben al meer dan 140.000 leerlingen op deze manier intensief kennis gemaakt met de natuur.

“Bij Educatief Natuurbeheer leren leerlingen van de derde graad lagere school over de natuur en natuurbeheer en gaan actief aan de slag in een natuurgebied in hun buurt. Wanneer een school meer dan 10 jaar actief is in een natuurgebied, krijgt ze er het peterschap over”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu.

Op 3 juni ontving GBS De Puzzel uit Begijnendijk hun peterschapsbord van gedeputeerde Bart Nevens.
Op 3 juni ontving GBS De Puzzel uit Begijnendijk hun peterschapsbord van gedeputeerde Bart Nevens.

Dit jaar kregen/krijgen, naast GBS De Puzzel voor Rogaarden in Begijnendijk, ook deze 7 andere scholen hun peterschap over een natuurgebied:

  • Op 30 april GO! Basisschool Markevalle uit Herne voor de Markvallei
  • Op 7 mei VGSK De Boomhut uit Kampenhout voor Ter Bronnen
  • Op 29 mei Gemeenteschool Dworp voor Rilroheide
  • Op 11 juni GO! Basisschool Hertog-Jan uit Kortenberg voor Silsombos
  • Op 11 juni Vrije Basisschool Landen voor De Beemden
  • Op 2 mei Vrij Basisschool De Klinker uit Rotselaar voor de Hagelandse Vallei
  • Op 20 juni Vrije Basisschool Sint-Joris uit Tielt-Winge voor Tussen Twee Motten

 

Educatief natuurbeheer gebeurt in drie stappen. Eerst worden de leerlingen geïnformeerd over natuur en natuurbeheer via een presentatie of het natuurbeheerspel. Daarna gaan de leerlingen, in het najaar, aan de slag in een natuurgebied. ​
Ten slotte gaan ze terug naar het natuurgebied om de resultaten van hun werk te bewonderen en natuuronderzoekjes uit te voeren. Tijdens deze stap krijgen bovenstaande scholen hun peterschap toegekend.

 

GBS De Puzzel al 27 jaar actief in Begijnendijkse natuur

Al sinds de opstart van het project Educatief Natuurbeheer in 1997 is de gemeentelijke basisschool De Puzzel van de partij. In de eerste jaren hielpen ze bij het natuurbeheer in de natuurgebieden Papendel en De Raam. En sinds 2010 steken ze de handen uit de mouwen in de Rogaarden.

De Rogaarden is een klein natuurgebied van ongeveer 10 ha vlak bij de dorpskern van Begijnendijk en dus ook op wandelafstand van de gemeentelijke basisschool De Puzzel. ​
Dit natuurgebied is de laatste twintig jaar uitgegroeid tot een mooi en gevarieerd natuur- en wandelgebied. Vroeger was er op deze plek een plantenkwekerij. ​

“De school heeft geholpen bij de omvorming van deze kwekerij tot een waardevol natuurgebied door onder andere het verwijderen van plantenpotten. In de daaropvolgende jaren hebben ze geholpen bij het hakhoutbeheer en het maken van takkenwallen. Dit jaar hielpen de leerlingen met het wegslepen van takken op een verruigd stuk”, zegt Hans Van Calster, conservator van het gebied voor Natuurpunt.

GBS De Puzzel is al 14 jaar actief bezig met educatief natuurbeheer in de Rogaarden.
GBS De Puzzel is al 14 jaar actief bezig met educatief natuurbeheer in de Rogaarden.

Door de werkzaamheden van de kinderen en van Natuurpunt is het natuurgebied nu de thuis van de vinpootsalamander in de poel en de zeldzame bruine vuurvlinder in de hooilanden, een Koesterbuur van de gemeente Begijnendijk.

 

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Natalie Sterckx

Persverantwoordelijke, Natuurpunt

Kristin De Ceuster

Dienst leefmilieu, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be