8 Vlaams-Brabantse scholen worden peter van een natuurgebied

GO!Basisschool Wonderwijs uit Zemst wordt als eerste dit jaar peter van natuurgebied Bos van Aa en Kollintenbos

Scholen die meer dan 10 jaar leren over een natuurgebied in hun buurt en daar ook in komen werken en de natuur verkennen, worden beloond voor hun inzet en worden peter van dat gebied. In Vlaams-Brabant zijn er dit jaar zo 8 scholen. Eén van hen is GO! Basisschool Wonderwijs uit Zemst. Ze werd op 22 april officieel peter van het natuurgebied Bos van Aa en Kollintenbos.

Jaarlijks nemen een 160-tal scholen deel aan Educatief Natuurbeheer, een project van de provincie Vlaams-Brabant en Natuurpunt.

“Hierbij leren leerlingen van de derde graad lagere school over de natuur en natuurbeheer én gaan actief aan de slag in een natuurgebied in hun buurt. Wanneer een school meer dan 10 jaar actief is in een natuurgebied, krijgt ze er het peterschap over”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu.

GO!Basisschool Wonderwijs uit Zemst wordt peter van het natuurgebied Bos van Aa-Kollintenbos
GO!Basisschool Wonderwijs uit Zemst wordt peter van het natuurgebied Bos van Aa-Kollintenbos

In Vlaams-Brabant gaat het over 8 scholen die dit jaar peter van een natuurgebied worden:

  • GO!Basisschool Wonderwijs uit Zemst over Bos van Aa en Kollintenbos op 22 april
  • Vrije Basisschool de Klimboom uit Tremelo over Laekdal op 26 april
  • Gemeentelijke Basisschool De Kei uit Kapelle-op-den-Bos over Bos van Aa en Kollintenbos op 3 mei
  • Heilig-Hart en College Handbooghof uit Halle over Berendries op 16 mei
  • Vrije Basisschool Sint-Godelieve uit Lennik over Hemelenveld op 3 juni
  • Sint-Vincentiusschool uit Hekelgem over Koudenbergbeekvallei op 10 juni
  • Vrije Basisschool Mariadal uit Hoegaarden over Rosdel op 17 juni
  • Sint Annaschool uit Tremelo over Balenberg op 27 juni


Educatief natuurbeheer gebeurt in drie stappen. Eerst worden de leerlingen geïnformeerd over natuur en natuurbeheer via een presentatie of het natuurbeheerspel. Daarna gaan de leerlingen, in het najaar, aan de slag in een natuurgebied. ​
Ten slotte gaan ze terug naar het natuurgebied om de resultaten van hun werk te bewonderen en natuuronderzoekjes uit te voeren. Tijdens deze stap krijgen bovenstaande scholen hun peterschap toegekend.

Leerlingen van GO!Basisschool Wonderwijs maken kennis met een salamander uit de poel in het Bos van Aa-Kollintenbos
Leerlingen van GO!Basisschool Wonderwijs maken kennis met een salamander uit de poel in het Bos van Aa-Kollintenbos

Educatief natuurbeheer in de Kanaalregio-Bos van Aa

Sinds 1999 organiseert de provincie Vlaams-Brabant, samen met Natuurpunt afdeling Kanaalregio-Bos van Aa, het Educatief Natuurbeheer met omliggende scholen in het Kollintenbos (40 ha in eigendom van Natuurpunt). En reeds twaalf jaar is dit ook van toepassing in het omwalde gedeelte van het Bos van Aa (110 ha in eigendom van de Vlaamse Waterweg).

Vanaf het moment dat de plaatselijke afdeling van Natuurpunt het beheer van dit Europees beschermd gebied op zich nam, zijn leerlingen komen meehelpen met het beheer van het gebied.
Jaarlijks komen van november tot april 250 tot 350 scholieren van 9 scholen uit de omgeving aan den lijve ondervinden welke beheerwerkzaamheden er moeten gebeuren. Ook weten zij waarom dit nodig is en wat de doelstellingen zijn op die locatie.

Het beheer bestaat voornamelijk uit hakhoutbeheer, het afzetten van hout tot hakhoutstoven van 50 centimeter hoog zodat deze weer kunnen uitschieten, en uit inrichting van potentieel zeer waardevolle soortenrijke graslanden. ​
Het hout dat door Natuurpunters afgezet werd, wordt door de scholieren opgeruimd en gehakseld met een machine van de gemeente Kapelle-op-den-Bos. De hopen haksel zitten vol met neushoornkevers. Achteraf kan dit 'afval' gebruikt worden als bodemverbeteraar in de landbouw.

“De inzet van vele helpende handen zijn een welkome hulp bij het beheer van onze terreinen aangezien dit beheer rust op de schouders van enkele vrijwilligers van de plaatselijke afdeling Kanaalregio-Bos van Aa”, zegt Eddy De Smedt, conservator van het gebeid voor Natuurpunt Kanaalregio-Bos van Aa. “De kinderen werken samen op een leuke manier. Dit is totaal anders dan de omgang die ze met elkaar hebben in de school. Samen kunnen zij iets bereiken wat resultaten zal hebben voor planten en dieren."

De missie is de biodiversiteit in deze gebieden te verbeteren. Momenteel leven er speciale soorten bijen, dagvlinders, libellen, vogels, (kam)salamanders en zeldzame planten.

“Wij gaan dus verder in het scheppen van unieke biotopen in dit Europees habitatgebied. Het gebied is gekend om zijn enorme soortenrijkdom op een toch nog vrij kleine oppervlakte. Hier leven unieke soorten voor de hele regio, zelfs voor Vlaanderen”, besluit Eddy De Smedt.

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Natalie Sterckx

Persverantwoordelijke, Natuurpunt

Kristin De Ceuster

Dienst leefmilieu, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be