780 km wandelplezier met het vernieuwde wandelnetwerk Hagelandse Heuvels en Valleien.

Toerisme Vlaams-Brabant breidde het populaire wandelnetwerk Hagelandse Heuvels uit met 480 km aan virtuele trajecten en knooppunten in de Velpevallei, in de gemeenten Kortenaken, Glabbeek, Tienen, Tielt-Winge, Lubbeek, Boutersem, Bierbeek en Leuven. Het wandelnetwerk kreeg de nieuwe naam ‘Wandelnetwerk Hagelandse Heuvels en Valleien’ en sluit naadloos aan op de omliggende wandelnetwerken Zuid-Dijleland, Getevallei en de Merode.

Het wandelnetwerk Hagelandse Heuvels en Valleien brengt de wandelaar naar het hart van een landelijk stukje Vlaams-Brabant. De Winge en de Velpe zoeken er hun weg tussen de heuvels van ijzerzandsteen. Op de zuidelijk georiënteerde flanken vangen rijen wijnranken de zon. Wat dieper naar het zuiden gaan de heuvels over in glooiingen en ruimen de wijnstokken plaats voor fruitbomen. De Velpe danst er vrolijk van Opvelp richting Demer, waar ze net als de Winge in uitmondt.

Wandelen in natuurgebied Beniksberg in Rotselaar (copyright: Lander Loeckx)
Wandelen in natuurgebied Beniksberg in Rotselaar (copyright: Lander Loeckx)

Het wandelnetwerk is opgebouwd via knooppunten. Elk kruispunt van 2 of meer wandelwegen krijgt een uniek nummer. Op de wandelkaart staan alle trajecten en de nummers van de knooppunten. De wandelaar stippelt zelf zijn wandeling uit en bepaalt de afstand aan de hand van de kilometeraanduiding op de kaart.

Op 12 september werd het vernieuwde en uitgebreide wandelnetwerk Hagelandse Heuvels en valleien ingehuldigd
Op 12 september werd het vernieuwde en uitgebreide wandelnetwerk Hagelandse Heuvels en valleien ingehuldigd

“Het wandelnetwerk Hagelandse Heuvels werd gerealiseerd en bewegwijzerd in 2012. De uitbreiding van het wandelnetwerk in de Velpevallei is, na de Brabantse Kouters en de Getevallei, het derde virtuele wandelnetwerk dat we realiseren, zonder bewegwijzering op het terrein. We trekken hiermee volop de kaart van de innovatie. Steeds meer wandelaars gebruiken immers digitale tools om hun wandeling te plannen en trekken er met de wandel-gps of wandel-app op uit.“ zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor toerisme.

Wandelen aan uitkijktoren Paddepoel in Glabbeek (copyright: Lander Loeckx)
Wandelen aan uitkijktoren Paddepoel in Glabbeek (copyright: Lander Loeckx)

Wandelroutes zijn digitaal altijd actueel

Een virtueel wandelnetwerk betekent concreet dat men de knooppunten nergens op het terrein tegen komt. Er zijn geen palen en borden te bespeuren. Men ziet ze enkel via de online wandelrouteplanner. En met de gratis app ‘Wandelknooppunt’ heeft men ze allemaal op zak en kan men op pad. De wandelaar kan de virtuele knooppunten op kaart en in de routeplanner onderscheiden op basis van hun kleur. Bewegwijzerde knooppunten zijn rood, virtuele knooppunten zijn grijs.

Toch betekent een virtueel wandelnetwerk niet minder inspanning om te realiseren. Alle mogelijke trajecten zijn grondig geïnventariseerd, gescreend en besproken met gemeenten en andere terreinbeheerders alvorens ze opgenomen zijn in het netwerk. Naast de budgetvriendelijkheid, zit het grote voordeel van digitaal werken in de flexibiliteit. Doordat er geen bewegwijzering is en alle informatie digitaal wordt aangeboden, kan die ook snel worden aangepast als er iets verandert. Op die manier is de informatie voor de wandelaar steeds actueel.

“Het is niet de bedoeling om met deze innovatieve aanpak bepaalde wandelaars uit te sluiten”, zegt gedeputeerde Gunther Coppens. “Vandaar dat we de 22 thematisch bewegwijzerde wandellussen in de Velpevallei behouden en verbeterd hebben. Op die manier blijft er nog ruim 200 km aan bewegwijzerd wandelaanbod bestaan, als een soort van best of van het wandelnetwerk in de Velpevallei”.

Nieuwe publicatie met wandelnetwerk en themawandelingen

Deze 22 wandellussen worden, naast het wandelnetwerk, ook op de wandelkaart aangeduid. ​
Zo’n grote uitbreiding van een wandelgebied vraagt om nieuw kaartmateriaal. De volledige wandelpublicatie van Hagelandse Heuvels werd dan ook hervormd en omgedoopt tot Hagelandse Heuvels en Valleien, een naam die de lading beter dekt. ​
Nieuw is het doosje met daarin 2 kaarten in onscheurbaar materiaal en een beknopte infogids met extra info over het wandelgebied en suggestiewandelingen.

De kaarten bevatten alle info om direct op pad te gaan. Wandelingen kunnen samengesteld wordt op basis van de knooppunten en in functie van de ondergrond: verhard, onverhard tot semi-verhard en kassei. Rolstoeltoegankelijke trajecten worden aangeduid met een speciaal symbool. Dankzij de vele adressen op de kaart maak je al snel van een wandeltocht een belevingsvolle activiteit. Als je niet goed weet waar beginnen, kan je kiezen uit de 12 suggestieroutes van de infogids of de 22 thematische wandellussen op kaart.

Toerisme Vlaams-Brabant maakte gebruik van deze heruitgave om het bestaande wandelnetwerk Hagelandse Heuvels te screenen en enkele trajectwijzigingen door te voeren in Bekkevoort, Tielt-Winge, Lubbeek en Holsbeek.

Het vernieuwde wandelnetwerk Hagelandse Heuvels en Valleien is vanaf heden te koop in de boekhandels en toeristische infokantoren of via www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties

Bekijk het wandelnetwerk digitaal via onze gratis online wandelrouteplanner of download de Wandelknooppunt App .

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Petra Moons

Toerisme Vlaams-Brabant, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be