780 km wandelplezier in de Brabantse Kouters met nieuw wandelnetwerk

Toerisme Vlaams-Brabant ontwikkelde samen met Regionaal Landschap Brabantse Kouters en Toerisme Oost-Vlaanderen 780 km wandeltrajecten in 13 gemeenten van de Groene Gordel en Scheldeland.

In de Brabantse Kouters, het noordwestelijk stukje Groene Gordel in Vlaams-Brabant, is hoofdstad Brussel nooit ver weg. Toch is dit ook een verrassend groene streek. Beekjes en rivieren trekken er groene valleien in de leemplateaus en drijven historische molens aan. Men treft er basilieken en abdijen en frisse stadsvernieuwingsprojecten langs het Zeekanaal Brussel-Schelde. De meters hoge hopranken herinneren aan de glorietijd van de hopteelt in de driehoek Aalst-Affligem-Asse.

Vanaf 23 september ontdekt men dit alles al wandelend langs de knooppunten van het nieuwe wandelnetwerk Brabantse Kouters in de gemeenten Zemst, Vilvoorde, Grimbergen, Kapelle-op-den-Bos, Meise, Wemmel, Londerzeel, Opwijk, Merchtem, Asse, Affligem, Aalst en Buggenhout.

Het principe van knooppunten is ondertussen zeer gekend bij de fietsers en wandelaars in Vlaanderen. Elk kruispunt van 2 of meer wandelwegen krijgt een uniek nummer. Op de wandelkaart staan alle trajecten en de nummers van de knooppunten. De wandelaar stippelt zelf zijn wandeling uit en bepaalt de afstand aan de hand van de kilometeraanduiding op de kaart. Tijdens de wandeling volgt men de bewegwijzering van knooppunt naar knooppunt.

‘Regionaal Landschap Brabantse Kouters en de gemeentebesturen waren onmiddellijk gewonnen voor het idee’, zegt Magda Van Stevens, voorzitter van RLBK enthousiast. ‘Het regionaal landschap heeft als partner in dit project meer dan 1.000 km wegen gescreend op veiligheid, toegankelijkheid, beleving en wandelcomfort. Ook de plattelandseconomie werd in kaart gebracht met bijzondere aandacht voor korte keten, thuisverkoop en andere lokale plattelandsinitiatieven. Daarna hebben we in overleg met alle gemeenten, met terreinbeheerders, wandelverenigingen en vele vrijwilligers een selectie gemaakt van de mooiste wandelwegen. Op basis van dit ontwerp werd samen met Toerisme Vlaams-Brabant het netwerk uitgetekend en de knooppunten bepaald’.

Het systeem van knooppunten bleek ook een succesverhaal voor de online routeplanners en wandelapps. Een steeds groter wordende groep wandelaars plant immers zijn wandeling op knooppunten via een online routeplanner en trekt er met de smartphone of gps op uit’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme van de provincie Vlaams-Brabant. ‘Zo kunnen we 300 km van het netwerk, in de gemeenten Grimbergen, Zemst, Vilvoorde, Kapelle-op-den-Bos en een deel van Meise, wandelen op een virtueel netwerk. Geen palen op het terrein maar via de online routeplanner en met de gratis app ‘Wandelknooppunt’ heeft men ze allemaal op zak en kan men direct op pad. Een virtueel wandelnetwerk op dergelijke schaal, is uniek in Vlaanderen en flexibel aan te passen’.

‘Voor wie niet over digitale middelen beschikt’, vult gedeputeerde Monique Swinnen aan, ‘werden ook de virtuele knooppunten volledig in kaart gebracht. De wandelkaart van het digitaal ontsloten gebied wordt gratis meegeleverd met de infogids en de kaart van het bewegwijzerd netwerk. Verder blijven de thematische bewegwijzering van de bestaande, lusvormige wandelingen behouden. Ze worden enkel hier en daar aangepast zodat ze samenvallen met de virtuele knooppunten. Op die manier heeft de wandelaar de keuze: virtuele knooppunten volgen, of de bewegwijzering van een lusvormige wandeling of beiden’.

Een grensverleggend wandelnetwerk dus, ook letterlijk. Het wandelnetwerk Brabantse Kouters takt immers aan op het wandelnetwerk Stille Waters in Londerzeel en Buggenhout. In het noorden loopt het digitale netwerk dan weer over in het bewegwijzerd netwerk Rivierenland in Kapelle-op-den-Bos en Zemst. Vanuit het Brussels Gewest raakt men gemakkelijk op het netwerk via een verbinding met de Groene Wandeling in Laarbeekbos.

Het wandelnetwerk Brabantse Kouters loopt voor 115 km op Oost-Vlaams grondgebied.
‘Voor Toerisme Oost-Vlaanderen was het belangrijk om in dit project mee op de kar te springen’, zegt Eddy Couckuyt, gedeputeerde voor toerisme van de provincie Oost-Vlaanderen. ‘We zagen een belangrijke kans om het wandelaanbod in Buggenhout, reeds voor een beperkt deel opgenomen in het wandelnetwerk Stille Waters, uit te breiden. Zo werden het middelpunt van Vlaanderen en Buggenhoutbos opgenomen in het nieuwe netwerk. Ook het buitengebied van Aalst, met de Faluintjes en Kravaalbos, is vanaf nu ontsloten met nieuwe wandeltrajecten en knooppunten’.

Toerisme Vlaams-Brabant en Regionaal Landschap Brabantse Kouters vonden in www.wandelknooppunt.be een partner om hun digitale plannen vorm te geven. Dit maakt dat vanaf vandaag het wandelnetwerk reeds digitaal beschikbaar is en er al volop kan gewandeld worden. Voor de volledig finalisatie van de bewegwijzering en de verkoop van de infogids en kaarten is het nog even wachten tot het openingsevenement op 23 september.

De infogids en de kaarten van het wandelnetwerk Brabantse Kouters zijn vanaf eind september te koop in de boekhandels en toeristische infokantoren of online via www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties

Bekijk het wandelnetwerk digitaal via www.toerismevlaamsbrabant.be/wandelrouteplanner of download de app via www.toerismevlaamsbrabant.be/wandelapp.

Op zondag 23 september wordt het wandelnetwerk feestelijk ingewandeld in Oppem tijdens ‘Feest in het Landschap’.

Het project werd mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van Toerisme Vlaanderen en het Europese Programma voor Plattelandsontwikkeling (PDPO III 2014-2020) – omgevingskwaliteit.

 

 

Voorbeeld wandelkaart

PNG - 929 Kb

Monique Swinnen

Gedeputeerde voor toerisme, Provincie Vlaams Brabant

Petra Moons

Toerisme Vlaams-Brabant, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be