72 hectare nieuw groen, een duidelijke visie op bedrijvenzones en mooie plekjes aan de Zenne
Strategisch project Zennevallei is een succes
Om de leefbaarheid te verbeteren en een antwoord te bieden op de ruimtelijke uitdagingen, werkten de provincie Vlaams-Brabant, het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, de gemeenten Drogenbos, Sint-Pieters-Leeuw, Beersel, de stad Halle en de Vlaamse overheid de voorbije 6 jaar aan het strategisch project Zennevallei. Met 72 hectare nieuw toegankelijk groen erbij en een duidelijke visie voor de bedrijvenzones, mag het project een succes genoemd worden. De partners willen verder samenwerken en hebben een nieuwe projectaanvraag ingediend voor de volgende 3 jaar. Ook Linkebeek wil nu mee aansluiten bij het strategisch project.
De Zennevallei, ten zuiden van Brussel, ligt er vandaag grotendeels versnipperd bij. Als een wanordelijke mozaïek van spoor- en weginfrastructuur, bedrijven en woningen, rivieren en beken en plukken landbouw en natuur.
De voorbije 6 jaren werkten de provincie Vlaams-Brabant, het Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei, de gemeenten Drogenbos, Sint-Pieters-Leeuw, Beersel, stad Halle en de Vlaamse overheid, via het strategisch project Zennevallei aan een antwoord op de ruimtelijke uitdagingen van de Zennevallei en de Kanaalzone.
Nieuwe visie op groen, water, werken, wonen en mobiliteit
De ‘zachte ruggengraat’ van de Zennevallei, met de rivieren en groene ruimten, werd versterkt door de aankoop van gronden en deze daarna in te groenen en als één netwerk uit te bouwen. Het Zennepad rijgt deze groene ruimten aan elkaar.
Het strategisch project Zennevallei maakte werk van de reconversie van bedrijven, woonomgevingen en mobiliteitsinfrastructuren en een nieuwe visie voor de bedrijvenzones.
Voorstelling SP Zennevallei 2023.pdf
PDF - 5.1 Mb
Provincie investeert mee in de regio
"Via het strategisch project nemen we, samen met de partners, de regierol op en zorgen zo voor een professionele coördinatie” zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor ruimtelijke planning. “De visie realiseren we door uitvoeringsgerichte projecten op te zetten en actief mee te investeren. Zo investeerden we voor 150.000 euro in uitvoering en voor 360.000 euro in studies, zoals de opmaak van het masterplan voor stationsomgeving Ruisbroek, het omvormen van de woonwijk Biezeweidebeek tot een waterspons, het realiseren van een Lotbeekpad en groene oeverzones en toekomstvisies voor onze bedrijfsomgevingen belangrijk voor de welvaart in onze regio”.
Met deze gerichte investeringen vormt de provincie Vlaams-Brabant de brug tussen een bovenlokale visie en realisaties op het terrein.
Het Regionaal landschap Pajottenland en Zennevallei brengt met haar medewerkers zeer waardevolle kennis en terreinervaring in voor de creatie van nieuwe groene ruimten en landschapsbouw.
Vlaanderen zet in op een geïntegreerde aanpak van complexe ruimtelijke uitdagingen
De Vlaamse overheid investeert actief mee in de Zennevallei en de Kanaalzone en heeft dit in de afgelopen 3 jaar via het strategisch project Zennevallei mogelijk gemaakt.
Complexe ruimtelijke uitdagingen vragen een gecoördineerde aanpak en gebiedscoalitie. Door de inzet van het instrument Strategische Projecten wordt dit mogelijk.
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Door het beheer en de inrichting van de Zenne, het kanaal en het gebied er rond investeert Vlaanderen in een leefbare toekomst in deze verstedelijkte regio. Dankzij de verbeterde waterkwaliteit van de Zenne was de tijd rijp om het water weer beleefbaar te maken, en kunnen we investeren in robuuste en toegankelijke natuur.”
De cijfers bevestigen het belang van het instrument van de strategische projecten. In de regio van de Zennevallei werden dankzij een strategisch grondbeleid 61 ha gronden aangekocht om nieuw bos en groen in te richten en toegankelijk te maken, goed voor 72,5 ha aan nieuw, toegankelijk groen. Er werden 238 hoogstambomen en 8.638 bosplantgoed aangeplant, 4 ha ontharding gerealiseerd en werden er 4 miljoen euro investeringsmiddelen binnen gehaald voor het gebied, zoals deze voor de ontwikkeling van de site ‘Lembeek-Noord’.
Het SP Zennevallei is actief in de bedrijvenzones 3 Fonteinen in Sint-Pieters-Leeuw-Drogenbos, Paul Gilsonlaan in Drogenbos, Catala reconversiesite in Sint-Pieters-Leeuw, Laekebeek bedrijvenzone in Lot, bedrijvenzonecluster Lot zuid, Lembeek Noord en Zuid, samen goed voor 460 hectare. Daarvan komt 121,25 ha in aanmerking voor reconversie en herontwikkeling.
Lokale besturen willen verder werken aan Zennevallei
“Door het strategisch project wordt de omslag gemaakt van een bovenlokale visie naar acties door een gedreven projectteam”, zegt Marc Snoeck, burgemeester van Halle. “Zo werd in Halle werk gemaakt van het Zennepad, een opfrissing van het Albertpark met de Zenneterrassen als mooie nieuwe plekjes aan de Zenne en een nieuw Nederhempark.
Ook de volgende 3 jaar willen de partners verder samenwerken. Er werd een nieuwe aanvraag voor een strategisch project ingediend bij de Vlaamse overheid.
“In de volgende 3 jaren wensen we in te zetten op het uitwerken van een bomenplan voor onze versteende woonkernen, het aanpakken van de droogteproblematiek door meer aandacht te geven aan de ondergrondse waterstromen van het watersysteem en een masterplan voor elk van onze stationsomgevingen”, zeggen burgemeesters Jo Vander Meylen van Beersel, Jan Desmeth van Sint-Pieters-Leeuw een Alexis Calmeyn van Drogenbos.
Ook de gemeente Linkebeek wil nu mee aansluiten bij het strategisch project Zennevallei.
Meer info: https://www.vlaamsbrabant.be/nl/ruimtelijke-planning/projecten/strategisch-project-zennevallei
Ann Schevenels
Alwin Loeckx
Marc Snoeck
Jan Desmeth
Jo Vander Meylen
Alexis Calmeyn
Daan Demey
Frank Ilsbroux