700 km wandelplezier met het vernieuwde wandelnetwerk Brabantse Wouden

Toerisme Vlaams-Brabant breidt het wandelnetwerk Zuid-Dijleland uit met 200 km aan virtuele trajecten en knooppunten in Tervuren, Bertem, Kortenberg, Herent en Leuven. Het vormt, samen met het wandelnetwerk in het Zoniënwoud, een nieuw wandelnetwerk van zo’n 700 km onder de naam ‘Brabantse Wouden’.

 

"De Brabantse Wouden vormen een lappendeken van eeuwenoude bossen, meanderende rivieren, holle wegen en open velden. Een groene streek in het hart van Vlaanderen, dichtbij Leuven en Brussel. Een gebied waar de natuur potentie heeft om te versterken, terwijl er ook plaats is voor landbouw en duurzame recreatie. Dé ingrediënten voor een nationaal park in wording", zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu.

Op 10 oktober werd het nieuwe wandelnetwerk 'Brabantse Wouden' officieel ingehuldigd
Op 10 oktober werd het nieuwe wandelnetwerk 'Brabantse Wouden' officieel ingehuldigd

Centraal in de Brabantse Wouden realiseerde Toerisme Vlaams-Brabant in 2012 het wandelnetwerk Zuid-Dijleland, goed voor 300 km aan bewegwijzerde wandelroutes. Vorig jaar sloot het virtueel netwerk in het Zoniënwoud hierop aan. ​
“En nu komt er nog 200 km aan virtuele trajecten bij in noordelijke richting. Met de virtuele, niet bewegwijzerde wandelnetwerken trekken we volop de kaart van de innovatie. Steeds meer wandelaars gebruiken immers digitale tools om hun wandeling te plannen en trekken er met de wandel-gps of wandelapp op uit“, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor toerisme.

 

Virtueel wandelnetwerk is toekomstgericht en flexibel

Een virtueel wandelnetwerk betekent concreet dat men de knooppunten nergens op het terrein tegen komt. Er zijn geen palen en borden te bespeuren. Men ziet ze enkel via de online wandelrouteplanner. En met de gratis app ‘Wandelknooppunt’ heeft men ze allemaal op zak.

De wandelaar kan de virtuele knooppunten op kaart en in de routeplanner onderscheiden op basis van hun kleur. Bewegwijzerde knooppunten zijn rood, virtuele knooppunten zijn grijs.

Toch betekent een virtueel wandelnetwerk niet minder inspanning om te realiseren. Alle mogelijke trajecten zijn grondig geïnventariseerd, gescreend en besproken met gemeenten en andere terreinbeheerders alvorens ze opgenomen zijn in het netwerk. Naast de budgetvriendelijkheid, zit het grote voordeel van digitaal werken in de flexibiliteit. Doordat er geen bewegwijzering is en alle informatie digitaal wordt aangeboden, kan die ook snel worden aangepast als er iets verandert. Op die manier is de informatie voor de wandelaar steeds actueel.

Wandelen in Bertembos (copyright Lander Loeckx)
Wandelen in Bertembos (copyright Lander Loeckx)

Themalussen verrijken het wandelnetwerk

“Maar het is uiteraard niet de bedoeling om met deze innovatieve aanpak bepaalde wandelaars uit te sluiten. Mensen die niet over digitale middelen beschikken of deze niet wensen te gebruiken tijdens hun wandeling bijvoorbeeld”, zegt gedeputeerde Gunther Coppens. “Vandaar dat we de thematisch bewegwijzerde wandellussen in het gebied behouden en verbeterd hebben. Op die manier blijft er nog ruim 80 km aan bewegwijzerd wandelaanbod bestaan, als een soort van best of van het virtueel wandelnetwerk”.

Wandelen in natuurgebied Koeheide (copyright Lander Loeckx)
Wandelen in natuurgebied Koeheide (copyright Lander Loeckx)

Nieuwe wandelpublicatie voor Brabantse Wouden

Deze 11 wandellussen worden naast het wandelnetwerk ook op de wandelkaart aangeduid. Een dergelijk aanpassing van een wandelgebied vraagt om nieuw kaartmateriaal. ​

De wandelpublicatie van Zuid-Dijleland werd dan ook hervormd en omgedoopt tot Brabantse Wouden. Nieuw is het doosje met daarin 2 kaarten in onscheurbaar materiaal en een beknopte infogids met extra info over het wandelgebied en heel wat suggestiewandelingen.

De kaarten bevatten alle info om direct op pad te gaan. Wandelingen kunnen samengesteld worden op basis van de knooppunten en in functie van de ondergrond: verhard, onverhard tot semi-verhard en kassei. Rolstoeltoegankelijke trajecten worden aangeduid met een speciaal symbool. Dankzij de vele adressen op de kaart maakt men al snel van een wandeltocht een belevingsvolle activiteit. Als men niet goed weet waar beginnen, kan men kiezen uit de 12 suggestieroutes van de infogids of de 11 thematische wandellussen op kaarten.

Toerisme Vlaams-Brabant profiteerde van deze heruitgave om het bestaande wandelnetwerk Zuid-Dijleland te screenen en enkele trajectwijzigingen en nieuwe trajecten toe te voegen in Tervuren, Oud-Heverlee, Huldenberg en Leuven.

Het vernieuwde wandelnetwerk Brabantse Wouden is te koop in de boekhandels en toeristische infokantoren of via www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties

Het volledige wandelnetwerk is ook gratis digitaal beschikbaar via de online wandelrouteplanner of via de Wandelknooppunt App.

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Petra Moons

Toerisme Vlaams-Brabant, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be